ActiveAdvice helpt bij het kiezen van ICT voor ouderen

ActiveAdvice helpt bij het kiezen van ICT voor ouderen

Datum: 23 mei 2017

ActiveAdviceVIERDELIGE SERIE – DEEL 4 – Veel ouderen zien ICT in de zorg als een bedreiging. Het zou de afstand tussen mensen vergroten en zorg ‘killer’ maken. Terwijl ICT-oplossingen ouderen juist ook kunnen helpen zelfstandig te blijven wonen en zelf de regie te houden. Het is dan wel belangrijk mensen zicht te geven op bruikbare toepassingen.

Er zijn heel wat websites met slimme technologische oplossingen, maar daarop ontbreekt het vaak aan een goede keuzehulp. Zo blijven mensen onzeker over wat het beste bij ze past. Ook zorgverleners en gemeentelijke adviseurs tasten nog vaak in het duister over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor het ondersteunen van ouderen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven. AcitiveAdvice is een ambitieus initiatief dat aan die onzekerheid een einde wil maken. Het idee: een platform met een Europees overzicht van ICT-oplossingen voor ouderen. Met veel inbreng van de ouderen zelf.

Techniek als vriend
De gemeente Alkmaar is een van de enthousiaste partners in het project. Anjo van de Ven, wethouder voor onder meer volksgezondheid en maatschappelijke ondersteuning, vertelt waarom: “Techniek is je vriend, niet een bedreiging. Het helpt je zelfstandig te blijven en het heft in eigen hand te houden. ActiveAdvice wordt een compleet en actief platform met beschikbare technologie. Zo’n platform maakt het mogelijk om zorg slimmer te organiseren. We gaan ervan uit dat in Alkmaar zo nog meer initiatieven ontstaan waarin burgers, vrijwilligers en professionals samenwerken aan passende zorg en ondersteuning.”

Elkaar stimuleren


Vanuit het innovatiebudget van de gemeente investeert Alkmaar in pilots. Dat heeft volgens de wethouder al tot mooie resultaten geleid. Zoals Voor Mekaar Oudorp, waarin wijkbewoners, vrijwilligers en professionals samenwerken aan oplossingen voor problemen. Van de Ven: “Je ziet dat mensen elkaar gaan stimuleren om daarbij ook slimme technologie te gebruiken. Bijvoorbeeld de Compaan-tablet, speciaal ontworpen voor ouderen die niet gewend zijn met computers om te gaan. Ze kunnen ermee beeldbellen of foto’s ontvangen. En kinderen kunnen checken of het nog wel goed gaat met hun vader of moeder.”

kweekvijver_van_aal_zorgenzIn de eHealth-week 2017 bracht ZonMw de brochure ‘De Kweekvijver van AAL’ uit. Het is een uitgave die vol staat met slimme ICT-oplossingen die zijn ontwikkeld met en voor ouderen, met ervaringsverhalen en met inzichten in de meerwaarde voor de maatschappij. Onder het motto: Samen ICT-oplossingen voor ouderen ontwikkelen en vermarkten. Marc van Bijsterveldt maakte de korte interviews voor de ‘Kweekvijver’ en heeft er op verzoek van Zorgenz vier nader uitgewerkt. Dit is deel 4 over ActiveAdvice. Het eerste deel over HalloZorg verscheen op 1 mei jl. op Zorgenz. Het tweede deel over Co-Living staat sinds op 8 mei jl. op Zorgenz. Het derde deel over Avatar Anne staat sinds 15 mei op Zorgenz.

Zelf mogelijkheden ervaren

Alkmaar is al langer een van de voorlopers op het terrein van slimme technologie. Dat doet de gemeente in het kader van haar verantwoordelijkheden rond thuiszorg en begeleiding van ouderen. Alkmaar voert actief beleid op het terrein van ICT en zorg en heeft bijvoorbeeld de aftrap van de digitale stedenestafette rond e-health georganiseerd, die na Alkmaar onder meer Woerden, Enschede, Rotterdam en de regio Zuidoost-Brabant heeft aangedaan. Ook biedt de gemeente onderdak aan het Slimste Huis Alkmaar. Daar kunnen bezoekers de verschillende mogelijkheden ervaren om van hun huis een slimme woning te maken, zodat ze er langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Leuk en attractief

De projectleider van ActiveAdvice is Ad van Berlo, manager R&D bij Smart Homes, Kenniscentrum Domotica en Slim Wonen. Smart Homes heeft ook het Slimste Huis Alkmaar ingericht. Van Berlo ziet nog wel een paar uitdagingen als het gaat om ouderen en ICT. “Technologie kan een belangrijke steun zijn bij het ouder worden of voor mensen met een beperking. Het maakt ze minder afhankelijk van anderen; van familieleden en professionele zorg. Toch blijkt steeds weer dat we deze groepen moeilijk kunnen bereiken. Veel mensen zijn trots. Hun gevoel van eigenwaarde zegt: ik heb geen ‘hulpmiddelen’ nodig! De kunst is dus om al die nieuwe producten en diensten leuk en attractief te maken. Zodat iedereen ze eigenlijk wel in huis wil hebben.”

Eindgebruikers meer betrekken
Voor Van Berlo is dat laatste een belangrijke opdracht voor de projecten van het Europese programma Active & Assisted Living (AAL), dat in Nederland door ZonMw wordt gecoördineerd. Eindgebruikers spelen hierbij een onmisbare rol als ambassadeur voor slimme technologie. Van Berlo: “Via ActiveAdvice – dat ook binnen AAL is opgezet – delen eindgebruikers straks hun eigen ervaringen, bijvoorbeeld met beoordelingen van technologische oplossingen of mobiele diensten. Zo krijgen ze een actieve adviesrol in het netwerk en denken mee over nieuwe oplossingen die beter passen bij wensen en behoeften. Daar hebben gemeenten veel aan bij hun beleid op het gebied van zorg en ondersteuning. En het geeft bedrijven aanknopingspunten om met producten en diensten beter in te spelen op wat mensen zelf willen.”Koudwatervrees wegnemen

Ook wethouder Van de Ven verwacht veel van een intensieve uitwisseling tussen burgers, gemeente en bedrijven. “Commerciële partijen, zorgorganisaties en burgers vinden elkaar nog te weinig. In ActiveAdvice gebeurt dat wel. En van het Slimste Huis hebben we ook een innovatielab gemaakt, een ontmoetingsplek om samen aan vernieuwing te werken.” Alkmaar hoopt zo bij burgers én zorgorganisaties de koudwatervrees voor technologie te kunnen wegnemen, zegt Van de Ven. “We zijn gewend om over zorg te praten in termen van ‘handen aan het bed’. Die handen mogen ook zeker niet verdwijnen. Maar laten we technologie dan wel als volwaardig hulpmiddel gaan accepteren. De mens zet techniek al sinds mensenheugenis in om zijn omstandigheden te verbeteren. Waarom zouden we dat bij zorg en ondersteuning ineens niet meer willen?”

 

Meer informatie: ActiveAdvice is een van de recent gestarte projecten binnen het ZonMw-programma AAL, een Europees stimuleringsprogramma op het gebied van slimme technologie voor ouderen: zie www.zonmw.nl/activeadvice. Kijk ook op de Europese website van ActiveAdvice.
Via de website van ZonMw is de volledige brochure De Kweekvijver van AAL te downloaden.

Marc van Bijsterveldt

(Foto: Syda Productions/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *