Checklist informatiebeveiliging voor huisartsen en apothekers
Datum: 26 februari 2018Er is een checklist informatiebeveiliging ontwikkeld voor zorgprofessionals in de huisartsenzorg en openbare farmacie binnen de eerste lijn. Doel is om informatiebeveiliging binnen de eerstelijnszorg verder te verbeteren.
Het onderwerp informatiebeveiliging is met name in de gezondheidszorg steeds actueler, niet alleen gezien de huidige wetgeving, maar zeker ook in het kader van aankomende strenge privacywetgeving. Informatiebeveiliging is een complex thema. Eenvoudige hulpmiddelen helpen om er praktisch mee aan de slag te gaan.
De checklist biedt concrete handvatten op het gebied van bijvoorbeeld gedrag, veilige kanalen en integriteit.
Praktisch hulpmiddel
Het gebruik van ICT is essentieel om de zorgkwaliteit in ons land op het hoogste niveau te houden. Daarbij is het van groot belang om zowel informatiebeveiliging als het inspelen op de privacybehoeften van patiënten in alle geledingen van de eerstelijnszorg door te voeren. De checklist vormt hierbij een praktisch hulpmiddel. Het gaat in op het gebruik van wachtwoorden, geeft voorbeelden van datalekken en benoemt de gevolgen daarvan en stelt hoe je als zorgverlener moet omgaan met het versturen van berichten.
Infographic
Bewust omgaan met privacy en informatieveiligheid is vaak een kwestie van logisch nadenken en dat is ook het uitgangspunt van de checklist. Deze is ontwikkeld door LHV, KNMP en PharmaPartners. Het betreft een duidelijke infographic met een overzicht van concrete zaken waarmee je als zorgverlener direct aan de slag kunt gaan.
NEN
Heeft u al een informatiebeveiligingsbeleid? Vanuit de NEN7510 is dit een belangrijke vereiste. Denk hierbij ook aan het vastleggen van bijvoorbeeld de verantwoordelijke voor het uitdelen van de juiste autorisaties (NEN 7512).