Nederland behoort tot koplopers met digitalisering zorg

Nederland behoort tot koplopers met digitalisering zorg

Datum: 16 november 2017

Nederlandse zorgorganisaties doen het zo slecht nog niet met de ICT. Integendeel. Ze lopen in Europa voorop met het gebruik van het elektronische patiëntendossier. En ze hebben toegang tot de data door patiënt en hoe daarmee om te gaan, hoog op de prioriteitenlijst staan. Dat blijkt uit onderzoek naar zorg-ICT door HIMSS Europa, de not-for-profit zorg-ICT organisatie.

Verreweg de belangrijkste kwestie voor de komende twee tot drie jaar in Nederland is het uitwisselen van digitale patiëntgegevens en medische gegevens met externe organisaties. Dit toont aan dat zorgorganisaties in ons land zich inzetten voor de ontwikkeling van een moderne patiëntgerichte benadering van de zorg.

Nederland heeft ten aanzien van digitalisering van de zorg een lichte voorsprong op de meeste Europese landen. Dat blijkt onder meer uit de hoge digitalisatiegraad van patiëntgegevens en uit het grote aantal ICT-professionals in de zorg. Wel zegt ruim de helft van de professionals in zorg-ICT dat het ICT-budget voor 2017-2018 te laag is. Dat laat enerzijds zien dat er met een beperkt budget veel kan worden bereikt . Anderzijds is dat een verklaring voor het feit dat de digitale volwassenheid van Nederlandse zorgorganisaties relatief laag wordt ingeschat.

Onderzoek onder 600 Europese zorg- en ICT-professionals
Voor dit onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd, hebben bijna 600 zorg- en ICT-professionals uit heel Europa hun visie gegeven. Op basis daarvan kan een digitale agenda voor de nabije toekomst worden opgesteld. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de ‘Health in the Digital Society for Health conferentie in Tallinn.

Stephen Bryant, managing director HIMSS Europe: “De resultaten laten zien dat Europese professionals positief zijn over de waarde en kracht van zorg-ICT. Maar het toont ook aan dat er nog veel te doen is op het gebied van investeringen, het ontwikkelen van de digitale volwassenheid en het versterken van leiderschap. Lange tijd ging het vooral om het vrijmaken van voldoende middelen, maar misschien is het ontwikkelen en versterken van leiderschapsvaardigheden nog wel het belangrijkste gegeven.”

Prioriteiten veranderen
Het onderzoek laat zien dat prioriteiten voor zorgorganisaties veranderen. Vorig jaar ging het vooral over het uitwisselen van data. Dit jaar is de implementatie van het EPD de belangrijkste e-health prioriteit voor zorgverleners in Ierland, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. In Nederland staat, zoals gezegd, de toegang tot de data voor patiënten bovenaan het lijstje.

Investeren in ICT loont
Medische patiëntgegevens die burgers zelf kunnen beheren en instrumenten waarmee patiënten zelf kunnen meten en monitoren zijn de volgende belangrijke trends. Dat zijn stevige uitdagingen. Een cruciale factor is de flexibiliteit en interoperabiliteit van de ICT-systemen, zodat zorgorganisaties tegemoet kunnen komen aan de eisen en wensen van klanten voor betere regie over hun data. Slechts weinig zorginstellingen hebben voldoende focus en financiële middelen om die uitdaging goed te kunnen aangaan. Echter: kosten gaan hier voor de baat uit. Want technologie draagt bij aan betere efficiency, waardoor investeringen in ICT zich uiteindelijk terugverdienen door tijdbesparing bij het personeel en betere kwaliteit van zorg.

Kijk hier voor de volledige onderzoeksresultaten van dit onderzoek gedaan door HIMSS Europe i.s.m. Hyland (HIMSS Analytics European Annual Survey).

 

(foto Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *