Philips en VitalHealth: 1 + 1 = 3

Philips en VitalHealth: 1 + 1 = 3

Datum: 26 januari 2018

Voeg twee bedrijven samen die elk vanuit een andere invalshoek veel ervaring en kennis hebben met ICT-oplossingen in de zorg en de uitkomst is bundeling van expertise en slagkracht. Zo wordt het geheel meer dan de som der delen en is één en één drie. En dat is de uitkomst bij Philips en VitalHealth Software.

In de laatste maand van het vorig jaar was het opvallend nieuws: de bekendmaking van de overname van VitalHealth door Philips. Dat riep bij ons vragen op: waarom deze overname en wat gaat er hierdoor veranderen in het Nederlandse zorglandschap?

Versnelling van ICT-gebruik
General Manager VitalHealth Software Arjan Karens is er helder over: “Het zal leiden tot een versnelling van het ICT-gebruik in de zorg. Zowel de zorgprofessional als de patiënt heeft baat bij digitale ondersteuning en een goede overdracht van gegevens. Philips heeft in Nederland onder meer een stevige positie in de tweedelijnszorg, VitalHealth is marktleider in zowel de eerste lijn met oplossingen voor zorgcoördinatie als in de GGZ met uitkomstenmetingen. Samen kunnen we stappen maken om verder te komen. Substitutie van zorg, met de juiste zorg op de juiste plek, is een speerpunt in de gezondheidszorg en dat vereist uitstekende technologische ondersteuning. Gezamenlijk kunnen we de puzzelstukken aan elkaar leggen en versnelling realiseren van waardegedreven zorg en e-health-oplossingen.”

Van fragmentatie naar totaaloplossingen
“We moeten in Nederland naar totaaloplossingen”, benadrukt Karens. “Dat belijdt iedereen met de mond. Toch dragen de huidige fragmentatie, wildgroei en gesloten systemen bepaald niet bij aan eenheid en eenvoud. Op kleine schaal zie je al veel innovatieve en complete oplossingen, het is van belang deze verder uit te rollen. Het opschalen van deze totaaloplossingen in de regio zal veel impact hebben.”

“Marktpartijen moeten niet achterover leunen totdat de overheid komt met standaarden maar er samen op inzetten”

Hij vindt dat er soms te veel wordt gekeken naar de overheid.  “Met het MedMij-programma zet de overheid in op één persoonlijke gezondheidsomgeving en dat is een goede zaak. We moeten als marktpartijen echter niet achterover leunen en afwachten tot de overheid komt met standaarden, maar er gezamenlijk op inzetten. VitalHealth heeft altijd fors geïnvesteerd in standaarden, we zijn er altijd in een vroeg stadium bij betrokken en trekken waar mogelijk op met onze conculega’s. Je moet het samen doen, het gaat om het belang van de patiënt en dan moet je over je eigen schaduw heenstappen. Goed voorbeeld doet daarbij goed volgen. Een stevige partij die kan doorpakken is hard nodig.”

arja_karens_zorgenz

Arjan Karens

Inspirerende omgeving
VitalHealth gaat voorlopig door onder de eigen naam, vanuit de bestaande locatie in Ede. Nog niet zo lang geleden had VitalHealth al een vestiging geopend in Eindhoven, the place to be voor high tech-software en dus een inspirerende omgeving voor developers. “Onze ontwikkelaars zijn opgetogen over de  samenvoeging met Philips”, zegt Karens glimlachend. “Logisch: onderdeel uitmaken van zo’n groot wereldwijd concern biedt veel meer kansen, doordat je gezamenlijk en met gedeelde expertise kunt werken aan technologische hoogstandjes.”

Beheer data
Karens weerlegt de geruchten dat de drive van Philips de toegang tot data is. “Nonsens”, zegt hij kortaf. “De data zijn niet van VitalHealth en zijn dus ook niet van Philips. Deze zijn en blijven van de patiënt. Alleen met diens expliciete toestemming kunnen die data worden ingezet om zorgnetwerken te ondersteunen. Bijvoorbeeld door op basis van de data pro-actief zorg te bieden aan risicopatiënten. Ik wil benadrukken dat de privacy van de patiënt absoluut gewaarborgd is: dat is goed geregeld in de wet- en regelgeving en het is bij ons altijd een sterk aandachtspunt. Op dit moment investeren we fors in de implementatie van de GDPR-wetgeving in onze oplossingen zodat al onze klanten eind mei kunnen voldoen aan de wettelijke eisen.”

Positief
Dus de overname is alleen maar positief? Nuchter: “Nou ja, uiteraard zullen we nog hobbels tegenkomen, de realiteit is nu eenmaal weerbarstig. Maar het is zeker positief; ik ben er van overtuigd dat een bedrijf als Philips, dat een zeer brede specialisatie in gezondheidszorgoplossingen heeft, zowel de zorgprofessionals als de patiënt ten goede komt en daarmee dus de kwaliteit van zorg.”

Gerda van Beek

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *