PeriScaldes ondersteunt zelfmanagement met regionaal patiëntenportaal

PeriScaldes ondersteunt zelfmanagement met regionaal patiëntenportaal

Datum: 29 januari 2017

middelburg_zorgenz“E-Health is een beetje een hype met heel goede kanten. Onze vraag is of het ons bij PeriScaldes echt brengt wat we zoeken. We zijn op zoek naar échte samenwerking tussen zorgverlener en patiënt, die voor beiden wat oplevert. Daarom is gekozen voor een ‘lerende’ pilot. Gaande de rit wordt het portaal naar aanleiding van de ervaringen van patiënten en zorgverleners aangepast. Het project wordt door de zorgverleners zelf getrokken in samenwerking met de cliëntenraad.”

Aan het woord is Maria van der Sluis, Algemeen Manager bij PeriScaldes. De organisatie die chronische zorg rondom de Schelden van Zeeland organiseert. Hiervoor zijn recente de zorggroepen de Bevelanden, Ketenzorg Walcheren en Zorggroep Schouwen-Duiveland gefuseerd. Samen bestrijken zij een gebied met een populatie van 240.000 inwoners. De samenwerking betekent dat nu potentieel belangrijke stappen worden gezet in het eenduidig organiseren van integrale zorg voor de Zeeuwse burger. Digitalisering speelt daarmee een belangrijke rol in het Zeeuwse zorglandschap.

Actuele patiëntinformatie voor alle zorgverleners
Om samenwerking en informatie-uitwisseling tussen zorgverleners binnen de regio te faciliteren heeft PeriScaldes gekozen voor brede samenwerking met VitalHealth Software. Hierdoor krijgen zorgverleners die betrokken zijn bij een chronische patiënt en/of kwetsbare oudere waar nodig toegang tot benodigde actuele patiëntinformatie die vanuit de expertise van meerdere zorgverleners is opgesteld, onder regie van de huisarts. Bovendien kunnen zij eenvoudig en veilig met andere zorgverleners overleggen. De patiënt hoeft daardoor niet meer bij elke zorgverlener opnieuw zijn of haar situatie toe te lichten.

Op weg naar een Regionaal Patiënten Portaal
De ondersteuning van de zorgverlener is echter nog maar de eerste stap voor PeriScaldes. Een tweede en minstens zo belangrijke stap is optimale betrokkenheid en een betere ondersteuning van de patiënt. Samen met de cliëntenraad nam fusiepartner De Bevelanden enige tijd geleden als onderdeel van een project rond zelfmanagement, het initiatief voor een pilot met e-Vita. Daarvan werd onder meer melding gedaan op Omroep Zeeland. Daarbij is er de ambitie om patiënten beter te betrekken bij hun zorg zodat zij meer inzicht krijgen in hun aandoening. Naast genoemde mogelijkheden van het regionale patiënten portaal e-Vita, biedt het platform onder meer speciale educatie voor patiënten zodat zij snel wegwijs worden in hun eigen aandoening en hier beter mee kunnen omgaan.

Wat levert het in de praktijk op?
Het is nog te vroeg in de pilot om aan te kunnen aangeven wat er daadwerkelijk verandert voor zowel de zorgverlener als de patiënt. De pilot loopt nog en wordt uitgebreid met huisartsenpraktijken binnen regio de Bevelanden. Ook in regio Schouwen-Duiveland gaan de eerste praktijken en daarmee patiënten aan de slag met zelfmanagement. Op vrijwillige basis proberen zorgverleners en patiënten het zelfmanagement-platform uit om te kijken wat dit hen in de praktijk kan brengen.

Meer informatie bij Maria van der Sluis, Manager PeriScaldes, +31 (0)6 24151893 m.vandersluis@periscaldes.nl, of bij Laura Nijenhuis, Marketeer VitalHealth Software, +31 (0)318 75 4700, lnijenhuis@vitalhealthsoftware.com.

(Foto: Jorisvo/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *