Neem kennis van ‘Lean’ tijdens het Kennisfestival

Neem kennis van ‘Lean’ tijdens het Kennisfestival

Datum: 12 maart 2019

BLOG  MAUK VAN HEEMSTRA

Wie heeft vandaag geen last van werkdruk en bureaucratie, wat je eigen gezondheid in de weg zit, en de kwaliteit van je werk beperkt?  Lean is daarop een antwoord!

Lean wordt beschimpt en de hemel in geprezen, maar is actueler dan ooit. Bijna een eeuw oud, gefundeerd op ZEN, hebben Amerikanen in de jaren tachtig Lean ontdekt en beschreven, zoals ze dat het Japanse Toyota aantroffen en nog steeds floreert. De essentie is respect voor de mens en lange termijn duurzaamheid en van daaruit richten op wat je ‘klant’ wenst of nodig heeft, gezien vanuit je vakmanschap. De kernwaarden komen overeen met die van het Rijnlands gedachtegoed.

Daadwerkelijke verbeteringen
Én Lean het biedt meer, omdat Lean een batterij aan eenvoudige slimmigheidjes kent, waarmee je binnen je organisatie (of team) je gedeeld verantwoordelijk voelt voor het geheel. En die instrumenten ondersteunen dat iedereen, élke dag iets ziet dat je dienstverlening (of product) een slagje beter kan maken: zo kom je op continu verbeteren, door iedereen, elke dag. Je gelooft het pas als je het ziet!
Vergelijk dat eens met je huidige situatie: hoe vaak zie jij een verbeterkans in je werk, waar je ook nog zodanig mee om kunt gaan, dat die binnen uren, dagen of weken werkelijk tot een verbetering leidt? En hoeveel van je collega’s doen dat ook? In een echte Lean organisatie is dat standaard!  Dat leidt letterlijk tot honderden, en in groter organisaties tot duizenden verbeteringen per jaar!

Dit staat in schril contrast tot Angelsaksisch leiderschap, waar de baas, bovenop de apenrots de wijsheid in pacht heet te hebben en zijn (!) onderdanen radertjes zijn voor zijn motor naar succes. Ga maar na wat een talenten en menselijkheid daarmee verspild worden! Waar werk je liever, beter en gezonder?

20 juni: Kennisfestival over Innovatief Organiseren
Op donderdag 20 juni ben ik spreker op het Het Grootste Kennisfestival van Nederland in Deventer. Een groot en enorm inspirerend congres over Innovatief Organiseren.
In een interactieve sessie laat ik zien wat Lean jou kan doen: zakelijk en privé: het verandert je leven. Weg met de onzin, ballast, overbodige bureaucratie, sturing en verantwoording: alleen maar bezig zijn met waar het écht om gaat en dat elke dag beter. Wie wil dat niet? Je wordt er weerbaarder en flexibeler door in deze verwarrende, complexe tijden, met je oriëntatie op waar het jou echt om gaat!

Meer informatie
Ga nu naar de site van ‘Het grootste kennisfestival van Nederland’ of schrijf je nu in.
Lukt het niet er 20 juni bij te zijn én werk je in de zorg in Nederland? Vraag dan om een gratis kennismakings-sessie met Lean in jouw organisatie, door te mailen op info@zorgsteedsbeter.nl, of bezoek eerst onze website www.ZorgSteedsBeter.nl.

 

Over Mauk van Heemstra en ZorgSteedsBeter
Mauk van Heemstra coacht met zijn compagnon Kees Kolff als ZorgSteedsBeter ruim 10 jaar  Lean in de zorgsector. Daarvoor had hij leidinggevende functies bij Philips, KPN, gemeente Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, en was hij directeur bij een aantal verpleeghuizen en vervulde interim functies o.a. in de Sociale werkvoorziening en bij Zilveren Kruis Zorgkantoren. 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *