Stempelactie Paarse Krokodil krijgt veel navolging

Stempelactie Paarse Krokodil krijgt veel navolging

Datum: 1 februari 2019

Paarse krokodillen verspreiden zich in de gezondheidszorg. Was het eerst één paarse krokodil die een Zwolse huisarts plaatste op een, in zijn ogen volstrekt overbodige maar door de verzekeraar vereiste, verwijsbrief naar een kinderfysiotherapeut, deze actie kreeg in korte tijd enorm veel bijval. Met talloze tweets, retweets en likes. Ook andere huisartsen kochten ook stempel met een paarse krokodil en zetten deze met overtuiging op zinloze bureaucratische formulieren. Het laatste nieuws: zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat de stempel ook aanschaffen en uitdelen aan een aantal huisartsen.

De paarse krokodil staat, met dank aan de bekende reclame van verzekeraar Ohra, symbool voor bureaucratie. De actie van de Zwolse huisartsen Marco Blanker en Ellen Brand-Piek heeft talloze reacties uit heel Nederland opgeleverd, vooral via sociale media. Op Twitter wordt de hashtag #paarsekrokodil gebruikt. De stempel van de paarse krokodil is inmiddels helemaal uitverkocht. Minister Bruins vond het een ‘geinige actie’, minister De Jonge noemde het een ‘puike actie’, en installeerde een paarse opblaaskrokodil in zijn werkkamer, opdat iedereen doordrongen raakt van het bureaucratische beest dat maar niet te temmen is.

Zilveren Kruis voelt zich aangesproken
Opvallend: veel formulieren die nu worden gebrandmerkt met zo’n paarse krokodil zijn vereisten van zorgverzekeraars. Maar nu schaart zorgverzekeraar Zilveren Kruis zich achter deze actie, zo meldt het AD. Zilveren Kruis laat zelfs stempels drukken met een paarse krokodil en deelt deze uit aan huisartsen.

Zilveren Kruis voelt zich namelijk aangesproken en wil achterhalen welke zinloze verwijsbrieven patiënten moeten opvragen bij huisartsen. De verzekeraar daagt huisartsen uit om alle Zilveren-Kruisbrieven die zij overbodig vinden te bestempelen. Deze brieven worden dan besproken en geschrapt, als ze inderdaad onnodig zijn. Daarmee doet Zilveren Kruis als eerste verzekeraar mee aan de stempelactie #PaarseKrokodil.

Overleg met ZN
Laten we hopen dat het, net zoals bij de huisartsen, het niet blijft bij één initiatiefnemer, maar dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van Zilveren Kruis volgen. En Marco Blanker blijft strijdbaar. Onder de hashtag #waarstaatdat wil hij via Twitter voorbeelden van bureaucratie verzamelen. Daarnaast heeft hij binnenkort een overleg met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Onderwerp van gesprek? Concrete voorbeelden van bureaucratische brieven die uit het systeem kunnen.

Praktijkvoorbeeld
Nog een aardig voorbeeld uit een artikel van de Volkskrant: De eerste brief van Ellen met een paarsekrokodillenstempel werd afgewezen, omdat de paarsekrokodillenstempel niet conform de regels was van de betreffende GGZ-instelling. De tweede brief kwam terug omdat er iets met een code was, de derde brief kwam terug omdat er niet specifiek in stond dat het een behandeling betrof en geen indicatie – ‘de vierde brief werd een samenvoeging van de eerste drie brieven en een paarse krokodil in de tekst, niet bij de ondertekening. Toen mocht het wel.’

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *