Huisartsenzorg in achterstandswijken in de knel

Huisartsenzorg in achterstandswijken in de knel

Datum: 14 november 2017

De huisartsenzorg in achterstandswijken komt in de knel. Begin dit jaar hebben gezondheidscentra uit grote steden een actiecomité opgericht. Zij willen –met InEen, LHV en het Achterstandsfonds – de problematiek in de achterstandswijken op de politieke agenda houden. Dit door er zo veel mogelijk aandacht voor te krijgen.

Dat is gelukt. Afgelopen week heeft de NOS met een artikel en een video aandacht besteed aan de inzet van een huisarts in de Rotterdamse achterstandswijk versus het werk van een huisarts in Wassenaar. De video laat overigens duidelijk de bevlogenheid zien van huisartsen in achterstandswijken.

Onvervulbare vacatures
In het Zorgakkoord 2018 staan afspraken om de eerstelijnszorg te versterken. Er is weliswaar extra geld beschikbaar voor knelpunten, maar niet alle zorgverzekeraars houden daarmee rekening met de zorginkoop rekening . De meningen van de brancheorganisaties en Zorgverzekeraar Nederland lopen hierover nogal uiteen.

Waar ze het wel over eens zijn, is het gegeven dat het steeds lastiger om vacatures in achterstandswijken te vervullen. Anoeska Mosterdijk, directeur van InEen verwacht een negatieve spiraal. “Nieuwe artsen gaan liever elders aan de slag. De artsen die blijven, krijgen het nog zwaarder. Dat is weer slecht voor het imago van het vak, en dus voor het werven van nieuwe collega’s.” Ook verzekeraars erkennen de signalen. In sommige regio’s bemoeit de verzekeraar zich inmiddels zelf met de moeizame werving van nieuwe artsen, zegt Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland.

Laagdrempeligheid leidt tot hoge werkdruk
Voor mensen met een laag inkomen in achterstandswijken is de huisarts belangrijk. Huisartsenzorg kost de patiënt geen geld en de huisarts is makkelijk benaderbaar. In het Utrechtse Hooggraven bijvoorbeeld is het huisartsenbezoek anderhalf keer zo groot dan in andere Utrechtse wijken. En tijdens die consulten spelen taalbarrières vaak een rol, wat uiteraard extra tijd vergt.

Andere verdeling van gelden
Er is al structureel extra geld voor patiënten in een aantal achterstandswijken. Dit vindt plaats op basis van postcodegebieden. Maar een aantal wijken komt hiervoor niet in aanmerking, terwijl de huisartsen daar wel degelijk te maken hebben met een grote populatie patiënten met een lage ses. Huisartsen willen dat de huidige regeling op de schop gaat en wordt aangepast op de bestaande situatie.

De nieuwe afspraken over vergoedingen voor ouderen pakken voor achterstandswijken ongunstig uit. De bestaande toelage die huisartsen krijgen voor 65- tot 75-plussers wordt lager, en die voor 85-plussers hoger. Dit is gebaseerd op het gegeven dat mensen gezonder oud worden. Maar in achterstandsgebieden krijgen inwoners op minder hoge leeftijd ouderdomsziekten. Gemiddeld overlijden patiënten daar zeven jaar eerder. De LHV heeft dit probleem aangekaart.

“Daarbovenop willen verzekeraars kosten van gezondheidscentra beteugelen, waar veel huisartsen in achterstandswijken werken. Die centra ontlasten een huisarts met regelwerk. We vrezen dat ook dit de werkdruk verhoogt,” zegt Mosterdijk.

 

(foto Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *