Vier miljoen extra voor onderzoek naar leefstijlgeneeskunde

Vier miljoen extra voor onderzoek naar leefstijlgeneeskunde

Datum: 11 december 2019

Door leefstijlziekten overlijden elk jaar zo’n 35.000 mensen. Maar hoe zet je mensen aan om gezond te leven? Dat valt niet mee, zelfs al is het voor hun eigen bestwil. De ZonMw-subsidie voor onderzoek naar leefstijlgeneeskunde wordt verhoogd van 1 miljoen naar 5 miljoen. Op de subsidieoproep zijn veel onderzoeksvoorstellen ingediend. Met het extra geld kan meer onderzoek plaatsvinden naar de effectiviteit van leefstijlinterventies bij diverse chronische ziekten en aandoeningen.

We weten het allemaal en staatssecretaris Paul Blokhuis verwoordt het nog maar een keer: “Leefstijl kan een enorme impact hebben op onze gezondheid. Als je niet rookt, gezond eet, niet te veel alcohol drinkt en regelmatig beweegt, heb je een grotere kans dat je gezond bent en kun je zelfs gezondheidsproblemen overwinnen. Maar we weten ook allemaal uit de dagelijkse praktijk dat gezond leven veel makkelijker is gezegd dan gedaan. Een van de vraagstukken is: hoe kunnen we mensen helpen en begeleiden om gezonder te leven? Artsen spelen daar natuurlijk een cruciale rol in. Ik hoop dat deze extra investeringen in leefstijlgeneeskunde-onderzoek daaraan kunnen bijdragen.”

Speeltuinen per 2020 rookvrij
Deze extra investering bouwt voort op het Nationaal Preventieakkoord waarin met meer dan 70 partijen, waaronder ook zorgprofessionals en ziekenhuizen, afspraken zijn gemaakt om een gezonde leefstijl te bevorderen. Over de voortgang van het Preventieakkoord heeft staatssecretaris Blokhuis een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Daarin kondigt hij ook aan dat zijn gesprekken met NUSO, de branchevereniging voor speelplekken, ertoe hebben geleid dat speeltuinen vijf jaar eerder rookvrij worden. De afspraak in het Preventieakkoord was alle speeltuinen rookvrij in 2025, NUSO streeft er nu naar om dat in 2020 te realiseren.

Per 2021 geen rookruimtes meer in de zorg
Tevens is het de inzet van Blokhuis om de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 te sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In 2022 volgt het bedrijfsleven. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van de staatssecretaris Blokhuis.

Wetenschappelijk bewijs
De auteurs van het publicatie ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’ zullen de verhoging van de subsidie zeker toejuichen. Deze bundel beschrijft studies die aantonen dat leefstijlinterventies voor patiënten meerwaarde kunnen bieden. Er is genoeg voldoende wetenschappelijk bewijs om het onderwerp verder te verkennen. Zie het recent geplaatste bericht hierover op ZorgenZ: Boek over wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *