Aan de slag met het Preventieakkoord

Aan de slag met het Preventieakkoord

Datum: 24 april 2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft drie voorzitters aangesteld voor de gesprekken over het Nationaal Preventieakkoord. Hij heeft hen de opdracht meegegeven om met alle partijen in drie thematafels te komen tot stevige ambities en concrete maatregelen voor een gezonder Nederland.  Deze thema’s zijn: roken, het tegengaan van overgewicht / stimuleren van gezond eten en problematisch alcoholgebruik. De gesprekken moeten na de zomer leiden tot het Nationaal Preventieakkoord.

Blokhuis: “Ik heb groot vertrouwen in deze sterke voorzitters om met alle gesprekspartners echt verschil te maken en met een slim pakket te komen waar we allemaal beter van worden. Het Nationaal Preventieakkoord moet de rookvrije generatie dichterbij brengen, zorgen dat er minder kinderen en volwassenen met overgewicht zijn en problematisch alcoholgebruik terugdringen.”

Roken, overgewicht en alcohol
De drie voorzitters richten zich elk op een specifiek thema van het Nationaal Preventieakkoord. Jolande Sap (voorzitter Federatie voor Gezondheid) gaat zich bezighouden met het terugdringen van roken. Voor Erik van der Burg (wethouder Amsterdam) staat het tegengaan van overgewicht centraal. Problematisch alcoholgebruik is de focus voor Leon Meijer (wethouder Ede).

Ze worden bijgestaan door drie inhoudelijke deskundigen: Marc Willemsen (Universiteit Maastricht), Jaap Seidell (Vrije Universiteit) en Ninette van Hasselt (Trimbos).

Bestaande programma’s versterken
Het Nationaal Preventieakkoord komt niet in plaats van bestaande programma’s (bijvoorbeeld  Jongeren op Gezond Gewicht, Gezonde school, Alles is gezondheid). Het akkoord kan deze programma’s wel versnellen of versterken. Daarom sluit het Preventieakkoord aan op wat al gebeurt in het land en verschillende gemeenten. En komt waar nodig met extra maatregelen.

Meer informatie
Voor meer informatie kijk op www.nationaalpreventieakkoord.nl

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *