Transport van donorbloed en medicatie per drone

Transport van donorbloed en medicatie per drone

Datum: 25 november 2019

Door de toenemende filedruk is Nederland steeds minder goed bereikbaar. En dat heeft ook gevolgen voor de zorg, waar soms elke seconde telt. Zo worden traumahelicopters ingezet voor het spoedvervoer van patiënten. Nu start er een driejarige pilot met de inzet van drones voor vervoer van zorgbenodigdheden, zoals medicatie en donorbloed. Daarbij gaat het om vaste corridors, van zorglocatie naar zorglocatie.

Een consortium bestaande ANWB Medical Air Assistance, PostNL, Erasmus MC, Sanquin en technologiepartners KPN en Avy onderzoekt onder de naam Medical Drone Service de mogelijkheden van de inzet van drones voor medische toepassingen.

Spoedtransporten
“Soms is er veel haast, zoals voor antibiotica-infusen die binnen een paar uur bij de patiënt moeten zijn. Jan-Dietert Brugma, apotheker bij Erasmus MC, is daarom enthousiast over drone delivery. Chantal van den Berg, communicatiemanager bij Sanquin sluit zich daarbij aan. “Maandelijks voeren we 100 zogenaamde A1 spoedtransporten uit, met zwaailicht en al. Dronebezorging is een interessante optie, die we graag samen willen verkennen.”

Logisch vervolg
Voor PostNL zit de meerwaarde van het project vooral in het onderzoeken van innovatieve transportoplossingen. Met deze oplossing wil ze de zelfredzaamheid van patiënten vergroten en tegelijkertijd de kosten in de hand houden door de logistiek te optimaliseren. Ook voor de ANWB is het logisch om aan te haken. Deze organisatie heeft al bijna 25 jaar ervaring met de inzet van traumaheli’s. Medische drones is een logisch vervolg daarop.

Testvluchten
De testvluchten worden uitgevoerd vanaf militair luchtvaartterrein Deelen. Het pilotproject verloopt in fases. Eerst wordt er met een drone boven een beschermde testlocatie gevlogen, maximaal 4 km. Daarna wordt boven dunbevolkt gebied van vaste locatie naar vaste locatie gevlogen. De laatste stap behelst vluchten van zorglocatie naar zorglocatie.

Maximaal bereik van 100 km
Avy en KPN zijn als technologiepartners betrokken bij het project. Avy levert de drone, een onlangs aangekondigd hybride toestel dat verticaal kan opstijgen en landen. De drone heeft een maximaal vliegbereik van 100 km en kan 1,5 kg aan lading meenemen. In de drone zit een speciaal compartiment dat geschikt is voor het vervoer van medische goederen.  De inhoud van het compartiment blijft gedurende het vervoer te allen tijde stabiel. Uitdagingen zitten vooral in de veilige integratie van de drones met het reguliere luchtverkeer.

Ervaring in andere landen
In andere landen wordt al volop geëxperimenteerd met dronebezorging van donorbloed en medische hulpgoederen. In Antwerpen werd onlangs een eerste testvlucht uitgevoerd tussen twee ziekenhuizen, en in Zwitserland wordt er al enige tijd gevlogen met delivery drones.

Voor meer informatie, inclusief filmpje, zie medicaldrone.nl 

(Foto: ANWB)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *