Depressiepreventie in de wijk

Depressiepreventie in de wijk

Datum: 29 oktober 2018

Wijkteams hebben goede ervaringen met de e-learning ‘Depressiepreventie in de wijk’. Deze training helpt wijkprofessionals om depressieve klachten bij bewoners en cliënten beter te signaleren, te bespreken en hen correct door te verwijzen. Er is een handleiding beschikbaar voor ROS’en, GGD’en en gemeenten om deze e-learning in de wijk te organiseren. 

Veel wijkteams hebben hun handen vol aan complexe casussen in de wijk. Psychische problematiek, van lichte klachten tot een zware depressie, speelt daarbij vaak een rol. Vier gemeenten deden mee met een training waardoor wijkprofessionals meer inzicht krijgen in depressieve klachten en depressie, hoe dit te signaleren en bespreken en wat zij kunnen doen. Met goede resultaten.

Verdieping
Bij de e-learning ‘Depressiepreventie in de wijk’ volgen wijkprofessionals, die werkzaam in dezelfde wijk, de online training ‘Signaleren depressie’. Dat doen zij individueel, maar wel tegelijkertijd. Daarna ontmoeten zij elkaar op twee intervisiebijeenkomsten. Zij verdiepen hun kennis en werken met elkaar aan een betere samenwerking. Een poh-ggz en een ervaringsdeskundige brengen inzichten uit de praktijk.

Blijvend toepassen
De training is opgezet door GGD Noord- en Oost-Gelderland, GGD Midden Holland en het Trimbos-instituut. Zij hebben ook een bijbehorende handreiking uitgebracht. Vier gemeenten hebben de training ‘Depressiepreventie in de wijk’ gevolgd. Uit de evaluatie blijkt dat bijna 80 procent van de wijkprofessionals de werkwijze nog altijd toepast in de dagelijkse praktijk.

Handreiking voor ROS’en en adviseurs
ROS’en, GGD’en en beleidsadviseurs in wijken en gemeenten  vinden in de handreiking praktische informatie om de e-learning PLUS ‘Depressiepreventie in de wijk’ te organiseren.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *