THOON zoekt hbo-verpleegkundigen

THOON zoekt hbo-verpleegkundigen

Datum: 2 februari 2016

ouderenzorg_zorgenzHuisartsen in Twente (THOON) en de Achterhoek kunnen een hbo-verpleegkundige aantrekken die hen gaat ondersteunen bij het verlenen van zorg aan kwetsbare ouderen. Voor de inzet van deze verpleegkundige heeft Menzis twee miljoen euro gereserveerd. Voorwaarde is wel dat de verpleegkundige het vereiste niveau 5 heeft. Er lijkt echter op dit moment een tekort aan deze verpleegkundigen.

“Het kan lastig worden als alle huisartsenpraktijken die de zorg voor kwetsbare ouderen willen opzetten, moeten beschikken over een dergelijke verpleegkundige. Het is onze inschatting dat er momenteel waarschijnlijk sprake is van een tekort aan hbo-verpleegkundigen. We zetten daarom in op een tweesporenbeleid: het beschikbaar krijgen van voldoende capaciteit conform de opleidingseisen die Menzis stelt en voor de time-being met het huidige aanbod uit de voeten zien te komen”, verklaart Cees van Dijk, directeur van de huisartsenorganistie THOON (Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland).

Eerst een voorbereidingsmodule
Van Dijk vervolgt: “We hebben inmiddels als THOON zeven verpleegkundigen ouderenzorg aangetrokken om huisartsen te ondersteunen bij zowel het opzetten als het uitvoeren van integrale ouderenzorg. De huisartsenpraktijken die ouderenzorg willen gaan uitvoeren, kunnen via THOON eerst een voorbereidingsmodule van een jaar doorlopen om hun praktijk in te richten op het verlenen van integrale ouderenzorg. De deelnemende praktijken krijgen hierbij begeleiding van een ervaren verpleegkundige ouderenzorg van THOON.”

Praktijkondersteuners ouderenzorg bijscholen?
Een opleiding op hbo-niveau is een vereiste. “We willen absoluut niet tornen aan deze eis, maar we moeten er met verstand mee omgaan”, vindt Van Dijk. Veel huisartsen hebben al een praktijkondersteuner ouderenzorg in dienst. Dat zijn meestal verpleegkundigen op mbo-niveau. “We willen het kind niet met het badwater weggooien. In overleg met Menzis, de zorggroepen en Hogeschool Saxion willen we deze maand regionaal bekijken hoe zij in de praktijk functioneren. Is het nodig om hun competenties aan te vullen? Hoe kunnen we dat het beste doen? We zullen dan duidelijke afspraken moeten maken over een eventuele overgangsperiode.” Hiernaast zal worden gekeken hoe vraag en aanbod in de regio beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Ook thuiszorgorganisaties zijn hierbij betrokken.

(Foto: Ocskay Bence/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

1 Comment

  1. Mijn naam is Fiona Kaptein. Heb in 1993 mijn Hbo-v afgerond. Heb 5 jaar gewerkt als verpleegkundige bij nierpatiënten en werk nu al meer dan 10 jaar op de afdeling cardiologie te Hengelo.
    Voor mijn opleiding HBO-V heb ik de opleiding voor doktersassistente gedaan.
    Praktijkondersteuner worden lijkt me geweldig en een hele leuke uitdaging. Mijn kennis die ik gedurende mijn werkzaamheden als VPK heb zou ik heel graag willen gebruiken in zo’n nieuwe uitdaging.
    Echter het grote probleem bij mij tot nu toe was dat ik helaas niet het geld heb om deze opleiding te betalen.
    Mijn vraag dan ook of er een mogelijkheid is dat dit ook vergoed zou kunnen worden?

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *