Symposium rond onderzoek naar GGZ in de huisartsenpraktijk

Symposium rond onderzoek naar GGZ in de huisartsenpraktijk

Datum: 1 maart 2016

ggz_in_de_huisartsenpraktijk_zorgenzDe afdeling klinische psychologie van de VU organiseert in samenwerking met NIVEL en Prezens van GGZinGeest op 12 mei in Amsterdam een symposium rondom onderzoek naar psychische gezondheid en GGZ in de huisartsenpraktijk. Dan komen eMental Health en collaborative care in de huisartsenpraktijk, alsmede de kosteneffectiviteit van de basis-GGZ aan de orde.

Wat kan een patiënt met psychische problemen verwachten van de huisartsenpraktijk? Welke interventie kan de praktijkondersteuner GGZ het beste inzetten voor patiënten met milde psychische problematiek? Welke rol kan online behandeling spelen binnen de huisartsenpraktijk? Op het symposium Primary Care Mental Health komen onderzoekers, huisartsen en POH’s GGZ uit onder andere Engeland en Nederland bijeen om over deze onderwerpen te praten.

Organisatie GGZ
Sinds 2014 is de organisatie van de GGZ veranderd. Alleen patiënten met een DSM-diagnose kunnen nog worden doorverwezen. Patiënten met lichtere klachten dienen te worden behandeld in de huisartsenpraktijk. De huisarts krijgt daarvoor ondersteuning van een POH-GGZ). Op basis van data van NIVEL Zorgregistraties blijkt dat in 2014 ongeveer één op de zes van alle patiënten met psychosociale problemen die de huisartspraktijk bezoeken, terecht komt bij een praktijkondersteuner GGZ. In 2010 was dit één op de dertig.

Rol huisartsenpraktijk
De zorg voor psychische patiënten via GGZ in de huisartsenpraktijk is nog volop in ontwikkeling. Zo lopen er verschillende onderzoeken naar de inzet van online behandeling door de POH-GGZ, in zowel Engeland als Nederland. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de kosteneffectiviteit van het nieuwe stelsel. Het symposium Primary Care Mental Health is gratis toegankelijk en aanmelden kan via de website www.pcmh2016.org.

(Foto: Tivery Lucky/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *