Regionalisering en de rol van VWS

Regionalisering en de rol van VWS

Datum: 27 januari 2016
arie_jongejan_zorgenz

Arie Jongejan hanteert een zandloper op de weg naar regionalisering.

Vorige week zijn de evaluatierapporten van het programma Op één lijn en het initiatief Zorg en Ondersteuning in de Buurt aangeboden aan een VWS-delegatie uit diverse directies. Tijdens deze bijeenkomst heeft Arie Jongejan namens het ROS-netwerk de VWS-delegatie toegesproken over de rol van VWS bij de stimulering van regionalisering.

Arie Jongejan schetst, met een zandloper als beeldspraak, twee werelden met kennis van en over zorg in de buurt: landelijk en regionaal. Hij bepleit dat het zand – dat is de kennis over domein overstijgend samenwerken en organiseren – in de zandloper moet stromen. Er is behoefte aan ruimte voor regionale kennis en expertise-ontwikkeling en –deling. Daarbij zouden landelijke kennisinstituten dienend te moeten zijn. Deze kennis en expertise moeten aansluiten op de lokale en/of regionale situatie en dus gebruik maken van bestaande regionale structuren binnen de verschillende domeinen van onder andere zorg, welzijn, burgers.

Snoeien doet bloeien
Het ROS-netwerk ziet VWS/ZonMw als waardevolle speler die het proces in de zandloper kan laten stromen teneinde de regionalisering te bevorderen. De ambitie van de ROS’en in de regionalisering is: een krachtige partner in de transformatie naar wijk- en populatiegericht werken. Arie Jongejan sloot de bijeenkomst af met de uitdagende stelling: (Landelijk) Snoeien Doet (Regionaal) Bloeien.

De presentatie bij ZonMw voor VWS is hier te downloaden.

Beschikbaar is ook het verslag van de slotbijeenkomst begin september: Vervolgstappen uit het ZonMw programma Op één lijn.

(Foto: MARTIJNIZmedia)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *