‘Pik een graantje mee!’

‘Pik een graantje mee!’

Datum: 31 maart 2017

Pin_een_graantje_mee-zorgenzCOLUMN JURRIËN WIND – Vorig jaar heb ik een andere hypotheek afgesloten. Ik werd in de gelegenheid gesteld om mijn hypotheek met een hoge rente te verlagen naar een andere met een lagere rente. Dat ging natuurlijk niet vanzelf en ik moest daarvoor boeterente betalen aan mijn bank. Ik zal u niet het precieze bedrag noemen maar die boete betrof enkele tienduizenden euro’s.

Afgelopen week bereikte mij het bericht dat banken collectief aan hun klanten een te hoge boeterente hebben opgelegd. Eén of andere Autoriteit zal bij de banken ‘een steekproef hebben gedaan’, zo stel ik me dan voor, en daarbij deze ‘vergissing van de bank in hun voordeel’ zijn tegengekomen. Foei toch weer…!

Door mijn belastingadviseur werd ik gewezen op de mogelijkheid om te kijken of ik ook recht heb op teruggave van het, door mij, teveel-betaalde. Ik kreeg daarbij een ‘linkje naar een website’. Ik zal deze website hierbij voor de eenvoud maar even ‘www.makkelijkuwgeldterugwanneeruteveelboeterentebetaaldheeft.nl’ noemen. Ik had mijn gegevens al ingevuld en wilde doorgaan naar de knop ‘akkoord’ toen de voorwaarden van deze club in beeld kwamen. Of eigenlijk meer ‘de beloning’. Om lid te worden, werd ik geacht € 15,- te betalen. Daarnaast zou 10%, van mijn teruggave van de teveel-betaalde rente, in de portemonnaie belanden van de organisatie behorend bij de website met die hele lange naam. Die collectief, ook voor andere gedupeerden, zou gaan lobbyen bij banken om het teveel-betaalde terug te vorderen…!?

Hoe gaat zoiets? Nog maar koud is het in het nieuws geweest dat banken teveel boeterente hebben berekend, bij mij is dat kwartje nog niet eens gevallen, of er is al een organisatie met een website ‘die mij alle werk uit handen wil nemen’ en me al bijna als lid binnen heeft weten binnen te halen… Totdat ik de kleine lettertjes lees en iets zie over ‘hun beloning’…..

De volgende stap was: mijn bank bellen, u raadt het al! ‘Ja, meneer Wind, u gaat van ons een brief krijgen…. We hebben inderdaad controle gehad…., het kan wel even duren maar….., reken erop dat u die brief dit jaar krijgt, maar zeker is dat die komt, die brief. Daar kunt u op vertrouwen…..’ Banken en vertrouwen was misschien in de vorige eeuw een rotsvaste combinatie, nu wat minder, maar toch geloofde ik de ‘bankman’ die ik vanmiddag sprak: ik ga er – vanzelf, zonder iets te doen – van horen. En heb www.makkelijkuwgeldterugwanneeruteveelboeterentebetaaldheeft.nl dus helemaal niet nodig….!!

Waarom dit hele lange intro? Deze organisatie is ‘een graantje-meepikker’. Ze hoopt financieel ‘wijzer’ te worden van deze hele boeterentetoestand en ik zag vanmiddag dat zich al ruim 9.000 gedupeerden hadden aangemeld. Tel uit je winst, kassa!
In de gezondheidszorg, daar waar de zorg de markt is geworden, wordt het toenemend drukker door dit soort ‘graantjes-meepikkers’. Die hebben wij ook! Kijk eens om je heen en zie wat er allemaal aan bureaus, organisaties, instellingen uit de grond geschoten is (en uit de grond schiet) in de hoop ook wat mee te kunnen eten uit de ruif. Dat kan best wat minder….

Jurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *