Behandelcombinaties: Van DOT naar DIT

Behandelcombinaties: Van DOT naar DIT

Datum: 26 mei 2014

transparantie_zorgenzHet schijnt er de komende jaren van te gaan komen: huisartsenbekostiging in drie segmenten. Vergoedingen voor basiszorg in segment 1, die voor chronisch geprotocolleerde zorg in segment 2 en onder andere die voor ‘innovatieve zorg’ in segment 3. Als vernieuwend huisarts wil ik over het laatste wel wat kwijt. Over transparantie en een DIT.

Ooit op een ziekenhuissite geprobeerd duidelijk te krijgen wat een ingreep daar kost? Voor de grap eens doen! Gezien mijn uit de hand gelopen hobby – het steriliseren van mannen in de 1ste lijn – informeer ik wel eens naar de kosten van een vasectomie in het ziekenhuis. Als voorstander van substitutie vind ik dat de kosten van deze ingreep bij mij lager behoren te zijn dan die van intramuraal, maar ver daar beneden hoeft van mij ook weer niet. Marktwerking tenslotte.

Ongeveer?
De site van het ziekenhuis bij mij om de hoek zegt “dat een vasectomie daar ongeveer € 375,- kost”. Ongeveer, ongeveer, wat nou ongeveer? Navraag maakt het duidelijker maar ook niet 100 procent en dan zit ik nog ‘in de materie’. De zorgverzekeraar bepaalt dat daar het woord “ongeveer” staat. Zorgverzekeraar A heeft een ander contract met het ziekenhuis dan zorgverzekeraar B en daardoor verschillen de prijzen, ook al gaat het bij een sterilisatie vaak om niet-verzekerde zorg (je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren). Mannen betalen soms de ingreep zelf en dan verschillen dus de prijzen.

Ondoorzichtig
Op mij komt het over als dat ik bij de bakker, wonend in de Rozenstraat, 2 euro betaal voor mijn brood. Maar voor iemand uit de Chrysantenstraat kost hetzelfde brood 3 euro. Oneerlijk, ondoorzichtig, welkom in de wereld van de DOT. DOT, de ‘Diagnose BehandelCombinatie Onderweg naar Transparantie’. Vasectomie is slechts één DOT, er zijn oneindige lijsten met alle DOT’s en da’s een brij waar ik geen wijs uit word.

Doordacht?
Hulp is onderweg! Deze week heeft onze Minister van Gezondheid het licht al wat op groen gezet voor segmentele bekostiging van de huisartsenzorg. Mogelijk vanaf 2015 al? Ik houd mijn hart een beetje vast natuurlijk, vanwege de snelheid van verandering(en). Gebeurt dit wel doordacht (?), maar mogelijk kan het onbegrijpelijke wantoestanden als de ‘DOT’ wegnemen. Ik zou de minister en haar team dan ook willen voorstellen per 1 januari 2015 direct te starten met ‘de DIT-vasectomie’.

Transparant
DIT staat voor ‘Dit Is Transparantie’. Een DIT staat voor één verrichting (behandeling). DIT gaat over huisartsenzorg. Binnen de DIT staat duidelijk beschreven hoe de verrichting (behandeling) gaat. Uniformiteit. En DIT staat voor één tarief: één tarief geldend voor alle huisartsen in heel Nederland. Dus niet meer die bakkerachtige toestanden dat een vasectomie bij een CZ-verzekerde € 221,09 kost (oplevert) en bij Achmea 443,73. Laat het brood overal evenveel kosten.

Naar lijn 1
Wat zou het toch mooi zijn om te kunnen vereenvoudigen in de toekomst. Maak eens iets simpeler en haal (relatief) eenvoudige zorg naar de eerste lijn. Zorg voor eenvoudige en doorzichtige bekostiging en adequate (kostendekkende) honorering, zodat ingrepen als vasectomie naar lijn 1 verplaatst kunnen worden. Schaf DOT af, doe DIT!

Jurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Wind een geaccrediteerde nascholing opgezet: ‘De Vasman’, leren mannen steriliseren in de eigen praktijk. Huisartsen kunnen hem ook uitnodigen om op locatie te steriliseren. Met dit (leuke) onderwerp laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *