Vasectomie: Het staat er écht!

Vasectomie: Het staat er écht!

Datum: 20 augustus 2015

vasectomie_in_ziekenhuis_zorgenzCOLUMN JURRIËN WIND – De man die zo dadelijk naar mij toekomt voor zijn pre-operatieve onderzoek, heeft me verteld “dat de sterilisatie in het ziekenhuis ‘bij hem om de hoek’ € 800,- zou kosten!?” Achthonderd euro!? Voor goed en wel 15 tot 20 minuten werk, want ook dat staat in de patiëntenfolder vermeld…

Ik kan me nog herinneren dat toen ik arts-assistent urologie was, wij vasectomieën verrichten op de operatiekamer. Als de ene operatie voorbij was, duurde het een minuut of twintig totdat de volgende patiënt geopereerd kon worden. Lag aan de anaesthesist met zijn of haar team. Die tijd had de anaesthesie gewoon nodig om de ene patiënt bij te laten komen en de volgende in slaap te kunnen brengen. Ook in mijn tijd – ik heb het nu over halverwege de jaren negentig vorige eeuw – draaiden wij geen duimen en steriliseerden wij in die 20 minuten ‘tussentijd’ een man. Zo iemand kwam in een bed aangereden. Afdelingszuster er voor, afdelingszuster er achter. De man in kwestie was een uurtje daarvoor opgenomen op de verpleegafdeling Urologie om vandaar uit ‘zijn reis naar kinderloosheid’ te mogen ondernemen. “Meneer u krijgt zo dadelijk uw sterilisatie, heeft u nog vragen?” Kopje koffie erbij en ondertussen inspecteerde de verpleegkundige of de balzak wel goed kaal geschoren was…

Sinds ik sterilisaties uitvoer, probeer ik me ook te verdiepen in de vasectomiematerie. Ik hoor wel eens verhalen van mannen “die in het ziekenhuis geweest zijn voor ‘hun ingreep’ en dat het bijna duizend euro kostte!” Altijd heb ik moeite dat te geloven: dat kan toch haast niet? In deze tijd? Ik weet dat ziekenhuizen zeer terughoudend zijn met het vermelden van wat zo’n ingreep kost. Heeft minister Schippers juist dit jaar niet uitgeroepen tot ‘jaar van de transparantie’? Nou, vergeet het maar mooi: die transparantie komt je op financieel vlak mooi niet tegemoet wanneer je de gemiddelde folder ‘vasectomie uitgevoerd in het ziekenhuis’ leest. Vreemd, temeer ik de laatste jaren denk dat beslissingen in mijn vak door geld, of door de stroom van het geld, genomen worden.

Om de man die ik dadelijk tref goed te woord te kunnen staan – maar ook nieuwsgierig als ik geworden ben – heb ik even gekeken op de website van het betreffende (ik zal geen namen noemen) ziekenhuis. ‘Sinds 2004 zijn de kosten voor een vasectomie voor eigen rekening. Neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar voor informatie over een eventuele vergoeding.’ En even daarboven, het staat er écht: ‘De vasectomie gebeurt op de polikliniek Urologie of op de operatiekamer. Wordt de ingreep op de operatiekamer gedaan, dan wordt u op de verpleegafdeling opgenomen.’ Juist ja…!

De man die naar mij toekomt voor zijn pre-operatieve onderzoek zit bijna een uur in de auto. Dat deert hem niet. Ook van mij krijgt hij een kopje koffie. Net als in het ziekenhuis. En zelfs krijgt hij mijn onderzoek: beoordelen of ik de ingreep uit kan voeren. Als dat kan, maken we een afspraak. Voor zijn sterilisatie. Dan weer in de auto, hup, terug naar huis, hem wederom niet derend: deze man komt naar mij toe om ruim vier en een half honderd euro uit te sparen! En waarvoor? Al dat geld in het ziekenhuis kwijt omdat hij even op een ziekenhuisbed móet gaan liggen… Om van daaruit de OK op gereden te worden… Belachelijk. Ik dacht ècht dat dàt in deze tijd, transparantie (?), niet meer bestond. Maar toch is het zo, lees die folder maar: het staat er écht!

O ja, ik zou het bijna – intransparant – vergeten! Bij mij kost een sterilisatie inclusief pre-operatief onderzoek en de tijd die nodig is om alle vragen zorgvuldig te beantwoorden, 327,50 euro.

jurriën_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

 

(Foto: Bikerider London/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *