De bomen en het bos

De bomen en het bos

Datum: 13 augustus 2015

bomen_en_bos_zorgenzCOLUMN JURRIËN WIND – Het is toeval dat ik het – net in deze vakantietijd – wil hebben over ‘de bomen en het bos’. In mijn vak, de huisartsenij, wordt soms ‘door de bomen het bos niet meer gezien’. Een zorgelijke ontwikkeling!

Regelmatig hoor ik patiënten klagen ‘dat er weer een andere dokter heeft gekeken’. ‘Weer een ander gezicht. Moet ik dat verhaal nu al weer vertellen…! U bent de zoveelste die het hoort…’ zijn uitspraken die ik meermaals over mijn bureau hoor gaan. Wisselende dokters, telkens andere gezichten leidend tot herhaling van zetten. Deze week was er een vrouw op mijn spreekuur die openlijk uitsprak ‘zeven jaar met buikklachten te hebben gelopen waarbij ze het idee had dat dat niet zo’n tijd geduurd zou hebben wanneer ze maar één huisarts als aanspreekpunt had gehad…’. Of dat zo geweest zou zijn, ik weet het niet, endometriose is geen gemakkelijke diagnose om te stellen, maar ik heb me – na haar bezoek – toch maar even achter mijn oren gekrabd… Wisselende dokters, afwezigheid na nachtdiensten, part time werkenden (zonder daar verder nu een oordeel over te vellen): een probleem in mijn eerstelijns gezondheidszorg… Dokters die te weinig dokteren om ‘het bos van een patiënt’ te kunnen zien!

Nog meer bomen, nog meer bos. Op ander terrein, maar wel met eenzelfde oorzaak: onze verslaglegging. Als ik iemand verwijs, ik probeer dat natuurlijk zo weinig mogelijk te doen, dan word ik in toenemende mate geconfronteerd met ‘vervuiling’ van het medisch dossier. Vanwege de drang om alles te registreren, registreren we nu ook alles en wordt mijn verwijsbrief aan de specialist meer een brei van gegevens die niet meer overzichtelijk is. Ik zal het u laten lezen: ‘Geachte collega, mevrouw E. heeft al 7 jaar last van soms onhoudbare buikpijn. Graag uw onderzoek en advies aan haar. Voorgeschiedenis. H76 corpus alienum in oor S10 furunkel/karbunkel/cellulitis locaal U71.01 UWI U98 afwijkende uitslag urine-onderzoek N01 hoofdpijn P74.01 paniekaanvallen / stoornis T86 hypothyreoïdie D98.01 cholecystectomie L76.02 neusfractuur H15 bezorgd /ontevreden over aspect oor S16 buil / kneuzing L-arm B25 angst voor AIDS S18 scheurwond / snijwond K95 varices benen T99.06 polycysteus ovariumsyndroom K86 hypertensie K89 TIA A20 euthanasieverklaring T72 benigne neoplasma schildklier S94.01 unguis incarnatus S75.02 candidiasis nagels. Met collegiale hoogachting…’

Verwijsbrieven zien er tegenwoordig zo uit. Alles heeft een letter, alles heeft een cijfer. Laat een wind en er is iemand in de medisch-administratieve sector die ‘em weet te coderen! Veel bomen, minder bos. Veel van die bomen die ik in mijn verwijsbrief noem (soms kan ik er meer dan 40 noemen), leiden af van waar het echt om gaat: zeven jaar onhoudbare buikpijn. Endometriose. Registratiedrang wordt openlijk beloond (financieel, door zorgverzekeraar) terwijl het geen meerwaarde heeft – in mijn ogen – voor de zorg van de patiënt. Zorgelijk!

Hoe meer administratie, hoe meer regels en regelgeving, hoe meer bomen, hoe minder bos. Of er per 1 oktober iets veranderen gaat? Werkend in de bossen, we gaan het zien!

jurriën_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

(Foto: Paul Aniszewski/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

1 Comment

  1. De enige constante factor hier… is volgens mij de patiënt zelf. Misschien kunnen we de verantwoordelijkheid voor een goed dossier beter aan hen overdragen? Laten we ze (op zijn minst) toegang geven tot hun dossiers. Er lopen al diverse pilots en projecten die aantonen dat dit best mogelijk is. Het NicTiz rolt momenteel een pilot uit waarbij patiënten zelf hun Medicatiedossier bijhouden: http://www.nictiz.nl/page/eHealth/Patientparticipatie-en-medicatie/St.-Antonius-Ziekenhuis.

    Verder verbaas ik me over de inhoud van de verwijsbrief. Ik kan me haast niet voorstellen dat u dit onleesbare epistel zelf hebt opgesteld. Zo ja, dan kunt u hier toch zelf iets aan doen? Als ‘het systeem’ dit soort dingen automatisch genereert, dan moet je op zijn minst de mogelijkheid hebben om hierin dingen aan te kunnen passen. Systemen zijn op de wereld om ons werk te vergemakkelijken, fouten te voorkomen en de kwaliteit te verbeteren, toch? Zo niet, dan is er nog heel wat werk aan de winkel voor onze systeembouwers.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *