Ook in Noordwest-Veluwe inzet wijkverpleegkundige op SEH
Datum: 10 mei 2017Op diverse plekken in ons land worden wijkverpleegkundigen ingezet om te helpen bij de complexe zorg voor ouderen die op de spoedeisende hulp (SEH) of de huisartsenpost belanden. Ook in de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde helpen wijkverpleegkundigen sinds deze maand in de avond- en weekenduren om voor deze ouderen de thuiszorg te organiseren.
Recent stonden op Zorgenz de berichten dat in Amsterdam en Heerlen de hulp van wijkverpleegkundigen wordt ingeroepen. Nu starten Icare, Zorggroep Noordwest-Veluwe, Coloriet, huisartsencoöperatie Medicamus en het ziekenhuis St Jansdal hiervoor een pilot voor de duur van 14 weken met de inzet van bereikbaarheidsdiensten van wijkverpleegkundigen op de SEH en de huisartsenpost. De pilot is onderdeel van het programma GezondVeluwe, waarin zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en inwoners samenwerken aan de regionale zorg en gezondheid rondom ouderen. Het doel is de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren en onnodige (her)opnames te voorkomen.
Vooral inzet tijdens avond- en weekenduren
Projectleider Alice Reemeijer van Icare vertelt: “Met name in de avonden, nachten en weekenden zien we een stijging. Een groot aantal kan na een bezoek aan de arts weer naar huis met eventueel extra thuiszorg, of soms is toch (tijdelijk) eerstelijns verblijf nodig. Op doordeweekse werkdagen bieden de webapplicatie “thuiszorgkeuze.nl”, nazorgconsulenten en transferverpleegkundigen van het ziekenhuis St Jansdal uitkomst. In de avond- en weekenduren is dit niet het geval. Met de inzet van bereikbaarheidsdiensten van wijkverpleegkundigen in deze uren willen we hier verandering in brengen.”
Begeleiding naar de best passende plek
De wijkverpleegkundigen ondersteunen de kwetsbare ouderen die zijn behandeld op de SEH of de huisartsenpost door hen te begeleiden naar de best passende plek. Alice legt uit: “Dit kan thuis zijn met bijvoorbeeld de ondersteuning van thuiszorg of een eerstelijnsverblijf. Waar nodig zorgt de wijkverpleegkundige voor passende aanvullende zorg. Als een oudere al thuiszorg ontvangt van een andere thuiszorgorganisatie, neemt de wijkverpleegkundige contact op met de betreffende organisatie voor een goede overdracht. In Amsterdam zijn al goede ervaringen opgedaan met een soortgelijke pilot. We willen hiermee voorkomen dat kwetsbare ouderen zonder medische indicatie onnodig worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar het gaat ook om het voorkomen van andere nadelige gevolgen, zoals delier of infecties.”
(Foto: Robert Knetschke/Shutterstock)