SEH zoekt samenwerking met wijkverpleegkundigen

SEH zoekt samenwerking met wijkverpleegkundigen

Datum: 10 augustus 2016

SEH van OLVG, locatie WestPer september 2016 starten de zorgorganisaties Cordaan en Evean met het Amsterdamse stadsziekenhuis OLVG een pilot met wijkverpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Dit moet leiden tot betere zorg voor kwetsbare ouderen, minder onnodige opnames en minder opnamestops.

Het idee is dat wijkverpleegkundigen kwetsbare ouderen tijdens avonden en weekenden van de SEH naar huis begeleiden, waarmee ruimte op de SEH en in het ziekenhuis gecreëerd wordt. De aftrap was onlangs toen wijkverpleegkundigen en een thuiszorgmanager van Cordaan en Evean een avond meeliepen op de SEH van het ziekenhuis OLVG, locatie Oost. Doel was een goed beeld te krijgen van wat er speelt op de SEH en welke vragen zij in de praktijk tegenkomen. De wijkverpleegkundigen van Cordaan en Evean gaan de pilot verder vormgeven in samenwerking met de SEH van OLVG. De pilot zal minstens drie maanden duren en past binnen het SIGRA-project ‘Doorstroming van patiënten naar (tijdelijke) vervolgzorg’. Drie maanden lang zetten zij wijkverpleegkundigen in voor de transfers van de SEH naar huis. In een volgende fase wordt ook gekeken of de huisartsenpost gebruik kan maken van de wijkverpleegkundige expertise. Als dit succesvol is, kan deze werkwijze ook bij andere ziekenhuizen ingezet worden.

Forse toename van ouderen
Mede doordat ouderen langer thuis blijven wonen, ook als er een zorgbehoefte is, is er op verschillende SEH’s in Amsterdam een forse toename van ouderen met een steeds complexere zorgvraag. Als een oudere thuis niet meer goed voor zichzelf kan zorgen, wordt hij/zij vaker doorgestuurd naar de SEH. De drukte op de SEH kan leiden tot een onwenselijke opnamestop. Wanneer een ziekenhuisopname niet nodig blijkt en de patiënt naar huis kan, is het van belang dat de thuissituatie en de zorgvraag goed worden ingeschat. Zonder transferverpleegkundige op de SEH, die normaliter tijdens kantoortijden het ontslag vanuit het ziekenhuis coördineert, is de SEH hier onvoldoende op toegerust. Dit kan resulteren in opnames zonder medische indicatie, wat onnodig belastend is voor zowel de oudere zelf, als het medische systeem.

Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis heeft sinds een klein jaar twee locaties: OLVG, locatie Oost en OLVG, locatie West: het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Op de foto de ingang van de SEH in de locatie West.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *