“Met een beetje welzijn kun je al zo veel bereiken”
Datum: 21 april 2017DE BEWEGING GEZONDVELUWE (3) – Als ouderenadviseur bij Zorgdat in Harderwijk is Vera Freeke betrokken bij het programma GezondVeluwe. “Je hebt de mooiste baan van de wereld, zegt ze in navolging van de interviews met programmamanager Marian Kesler en praktijkondersteuner en wijkverpleegkundige Hannie Olthuis. Elke dag is afwisselend en met een beetje welzijn kun je al zo veel bereiken voor ouderen en hun mantelzorgers.”
“Als ouderenadviseur help ik ouderen én hun mantelzorgers bij diverse vragen rondom welzijn”, vertelt Vera Freeke. “Deze ondersteuning kan heel divers zijn. Van het helpen met een formulier invullen, gesprekken met een bewindvoerder, vragen over wonen tot aan aandacht voor eenzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan iemand die net zijn partner heeft verloren. De vragen zijn de afgelopen jaren wel complexer geworden, omdat ouderen langer thuis wonen.”
Versterken netwerk én eigen kracht
“In mijn aanpak staat het eigen netwerk van de ouderen centraal en ook wat zij kunnen op eigen kracht. Daar is vaak meer te halen dan mensen zelf denken. Onlangs vroeg een vrouw me om een vrijwilliger te regelen om te schaken met haar man. Waarom vroeg ze dit niet aan één van haar vier kinderen of kleinkinderen? De vrouw voelde zich bezwaard. De kinderen waren al zo druk. Terwijl de kleinkinderen het juist wel erg leuk vinden om met opa te schaken en dat doen ze nu ook wekelijks. Verder ken ik de sociale kaart van Harderwijk goed. Er zijn tal van mogelijkheden voor ouderen om aan te sluiten bij activiteiten die bij hen passen. Er zijn ook ouderen die bewust kiezen om niet groepsgericht bezig te zijn. Die willen gewoon soms hun verhaal kwijt en dat kan bij mij.”
150.000 inwoners
De afgelopen jaren als de zorgverzekeringen verlengd moesten worden in het najaar, kwam de regio Noordwest-Veluwe en Zeewolde in het nieuws met een keurmerk. Sinds 2016 is het initiatief doorontwikkeld tot een populatiegericht programma, waarin zorg- en welzijnsaanbieders, gemeenten en cliëntenorganisaties samenwerken aan het welbevinden van de 150.000 inwoners. ZorgenZ volgt GezondVeluwe: dit is het tweede interview. Programmamanager Marian Kesler sprak op 18 april jl. over deze toekomstbestendige inrichting van zorg en ondersteuning. Daarna vertelde Hannie Olthuis op 19 april hoe zij mantelzorgers ontlast door betere communicatie.
Blij met OZOverbindzorg
“Vanuit het programma GezondVeluwe zijn we voor ouderen en mantelzorgers gaan samenwerken in de regio met OZOverbindzorg. De komst van OZOverbindzorg maakt me blij”, vervolgt Vera. “Dit communicatiesysteem zet de zorg en ondersteuning rondom ouderen en hun mantelzorgers centraal. Het is fijn dat in Harderwijk de komende maanden meerdere huisartsenpraktijken aansluiten. De lokale ouderenteams schakelen mij in voor vragen rondom welzijn. Ik krijg bijvoorbeeld signalen vanuit de praktijkondersteuner of de wijkverpleegkundige om te ondersteunen bij welzijnsvragen. Ik werk nu al heel fijn met enkelen van hen goed samen, maar via het systeem heb je nog meer eenvoudige korte lijntjes met elkaar. Ik heb al een aantal ouderen waarbij ik denk dat het heel handig is om hen ook te laten aansluiten op OZOverbindzorg. Veel vragen rondom zorg kunnen opgelost worden met welzijn. Ze zeggen ook wel eens, stop een dubbeltje in welzijn en je bespaart een kwartje op zorg.”
Nadenken over de toekomst
“Verder vraag ik ouderen ook vaak om na te denken over hun toekomst. Als 60-plusser kan je best al nadenken waar je later wilt wonen als je 80 jaar bent. Of hoe je de bankzaken later wilt regelen. Wil je bijvoorbeeld de kinderen hiervoor machtigen? Of wil je het juist anders regelen, want niet alle kinderen zijn hier ook geschikt voor. Dit zijn vaak lastige onderwerpen, maar het is wel belangrijk om er over na te denken.”
MEER INFORMATIE: Dit interview is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief GezondVeluwe. Kijk voor meer informatie op www.gezondveluwe.nl.