Nieuwe feiten en cijfers op Vektis-site

Nieuwe feiten en cijfers op Vektis-site

Datum: 7 juni 2017

De website Zorgprisma Publiek van Vektis biedt dit jaar voor het eerst informatie over geboortezorg. Tevens heeft er een  update plaatsgevonden van de informatie over zorg in gemeenten. En het heeft onlangs de meest recente inzichten in het gebruik van dure geneesmiddelen gepubliceerd. De inzichten zijn gebaseerd op zorgdeclaraties uit 2015.

De site Zorgprisma Publiek biedt inzichten, feiten, cijfers en interactieve informatie bij een groot aantal zorgthema’s. Vektis analyseert het gebruik, de kosten en de kwaliteit van de zorg en levert inzichten met het doel goede zorg betaalbaar te helpen houden. Naast de updates van bestaande thema’s voegt Vektis ook regelmatig nieuwe thema’s toe.

Geboortezorg

Een voorbeeld van een nieuw thema op de site is de  geboortezorg. De website laat onder meer zien dat kraamzorg in 2015 gemiddeld 1.650 euro kostte per vrouw. De gemiddelde leeftijd van de vrouw bij de bevalling was 31 jaar en er waren circa 27.000 keizersneden.

Gemeentelijke domeinen

Het thema zorg in gemeenten op Zorgprisma Publiek biedt een compleet en uniek beeld van de zorg in gemeenten vanuit alle domeinen. Het thema bevat informatie over de Zorgverzekeringswet, de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Vektis wil met deze informatie het gesprek en de samenwerking bevorderen en faciliteren tussen gemeenten en zorgverzekeraars.

Dure geneesmiddelen

Vektis geeft op Zorgprisma Publiek tevens informatie over de kosten en de verstrekking van dure geneesmiddelen. Zo stijgen de kosten van dure geneesmiddelen elk jaar met 100 miljoen euro. Het gaat voornamelijk om geneesmiddelen tegen kanker en ontstekingsziekten zoals reuma. In 2015 waren de totale kosten voor geneesmiddelen in de apotheek en het ziekenhuis 6,2 miljard euro.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *