Huisarts start ouderenpraktijk

Huisarts start ouderenpraktijk

Datum: 13 januari 2016

annetje_bootsma_zorgenzAnnetje Bootsma, voorheen werkzaam als arts ouderengeneeskunde, is in Amsterdam een ouderenpraktijk begonnen. Ze werkt vanuit de visie dat in de laatste jaren van het leven het welzijn het allerbelangrijkste is. Zij wil voldoende tijd besteden aan uitleg en inzicht geven over de medische gezondheid, de levensverwachting en behandel-(on)mogelijkheden. Dat staat in een interview met haar op de website van het Ouderenjournaal.

Meer dan 15 jaar werkte Annetje Bootsma als ouderenarts voor verschillende instellingen, in de ouderenpsychiatrie en in verpleeghuizen. Ook kwam ze veel bij ouderen thuis. Ze zegt dat het huidige zorgstelsel erg versnipperd is. “Hulpverleners handelen, door alle bezuinigingen, meestal alleen binnen hun kerntaak. Terwijl als je ouder wordt, je vaak van alles tegelijk nodig hebt, in plaats van één ding.”

Hoe levensvreugde vergroten?
Met haar Ouderenpraktijk biedt Bootsma hulp op een direct toegankelijke manier, zonder verwijzing van de huisarts of vergoeding door een zorgverzekering. Op haar website http://ouderenpraktijk.nl/ schrijft ze: “De ouderenzorg is een oerwoud. Ik onderzoek wat voor uw situatie nodig is en help u een stap verder voor een goede kwaliteit van leven. Die extra stap is juist zo waardevol.” Ook schrijft ze dat ze in haar eigen praktijk er wil zijn voor ouderen en hun kinderen. “Ik wil service bieden zonder de beperkingen van het medisch vak en alle instellingen. Problemen rond ouder worden, dementie, geheugen en gedrag zijn ingewikkeld, maar met een beetje geld en moeite zijn er vele oplossingen.”
Bootsma bezoekt kwetsbare oudere mensen. Ze let goed op ziektes, medicatie en werkt samen met de huisarts, maar kijkt tegelijk verder dan alleen het oplossen van de medische klachten. Ze denkt mee hoe iemand zijn of haar levensvreugde kan vergroten. Haar dienstverlening wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Recept voor succesvol ouder worden
Bootsma heeft een goed recept voor succesvol ouder worden. Erkennen van de situatie is een van de ingrediënten uit haar recept. “Begrijpen wat er speelt en wat waarde heeft, is heel belangrijk. Voor de oudere zelf en ook voor hun kinderen. Kinderen en hulpverleners willen graag veiligheid en geen onrust. Maar als je bij kwetsbare ouderen boosheid, verdriet of vallen wilt voorkomen, dan ontneem je hen ook vrijheid en levensvreugde. Levensvreugde wordt vooral bepaald door zelf regie te houden en in beweging te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk, maar vooral sociaal.”

Je hebt tijd nodig voor een brede en praktische analyse
“De problemen en zorgmogelijkheden bij ouderen zijn soms complex. Dan heb je tijd nodig voor een brede, praktische analyse en een goede uitleg. Maar de huisarts mag van de zorgverzekeraar niet te vaak een consult van een uur doen en heeft daardoor gewoon onvoldoende tijd voor uitleg en ondersteuning aan ouderen en hun familie. Dan is het sneller en makkelijker om mensen door te verwijzen naar het ziekenhuis of ‘pleister-medicatie’ voor te schrijven. In het ziekenhuis draait het om medische technische diagnostiek, medicatie en ingrepen; het wonder van de hartoperaties, dat is prachtig, maar na je tachtigste zijn andere zaken belangrijker”, aldus Bootsma.

‘In toekomst neemt iedereen een lijfarts als Annetje’
Volgens Rudi Westendorp, hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Kopenhagen, zet Bootsma met haar ouderenpraktijk een nieuwe standaard neer. Dat zegt hij op de website van Bootsma. ‘Ik wil dit initiatief volledig omarmen. Annetje zet haar capaciteiten in voor “ouderen en hun kinderen”. Aha, dat is het juiste vertrekpunt: “Hoe kan ik u van dienst zijn?”. Dat is tegenovergesteld aan de houding die nog veel te vaak in de professionele zorg wordt aangenomen: “Ik zal kijken wat er aan de hand is.” Volgens de professional dus… Annetje is uitermate bekwaam om service te bieden zonder de beperkingen van het medisch vak en of de instellingen, omdat ze die van haver tot gort kent; eens maakte zij daar deel van uit. Maar Annetje wil niet beperkt worden door de grenzen van de geneeskunde of de instelling. Zij wil in vrijheid creatieve oplossingen aandragen die vanuit het oog van de cliënt het beste gebruik maken van het professionele aanbod, of niet. Jazeker, soms ook niet, omdat het er niet beter van wordt. De problemen rond ouder worden, dementie, geheugen en gedrag zijn ingewikkeld, maar een tegendraadse visie helpt zeer om met een beetje geld en moeite oplossingen te forceren die veel dichter bij de echte wensen en noden liggen. Annetje zet daarmee neer wat ik de “lijfarts” noem. Iemand die jijzelf aanneemt en probeert jouw doelen te verwezenlijken. Op het moment dat het moeilijk wordt, wil je de grip op het leven niet verliezen. Ik ga er van uit dat in de toekomst iedereen een lijfarts als Annetje in de hand zal nemen, omdat zoiets de enige manier is om geen flipperbal te worden van de hedendaagse acute en chronische zorg.’ Aldus Rudi Westendorp op Ouderenzorg.nl.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *