“Inspiratiereis naar Japan verruimde mijn blik”

“Inspiratiereis naar Japan verruimde mijn blik”

Datum: 25 maart 2019

Ruim een kwart van de bevolking in Japan is ouder dan 65 jaar. Naar verwachting ligt het percentage in 2050 zelfs op 40 procent. Ook in Nederland worden mensen steeds ouder. Hoe word je vitaal en tevreden oud en wat is daarvoor nodig? Kaderhuisarts ouderen Eugenie Hodes uit Maarssen en Hannie Treffers, voormalig directeur Waardigheid en Trots, wilden graag antwoord op die vragen. Daarom gingen ze in 2018 mee naar Japan. Hun reactie: “Ik kan iedereen die met ouderen werkt zo’n reis aanraden.” en: “De Japanse cultuur is geweldig om mee te maken, ik heb genoten!”

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. De verwachting is dat dit aantal in 2030 stijgt naar 2,1 miljoen. “Een uitdaging voor de ouderenzorg. Japan loopt qua aantal ouderen voor ons op. Ik was dan ook reuze benieuwd hoe zij de zorg organiseren”, vertelt Eugenie.
Tijdens de reis bezochten Eugenie en Hannie en hun reisgenoten verpleeg- en verzorgingshuizen in Tokyo en Kyoto, zowel met particuliere financiering als met overheidsfinanciering. “In deze huizen wonen ook veel mensen zelfstandig, zonder zorg. De huizen bieden bewegings- en bezigheidstherapie. Ook het personeel doet daaraan mee. We kregen een goed beeld hoe ouderen wonen en leven”, aldus Eugenie.

Leiderschap maakt het verschil
Hannie Treffers over wat zij heeft meegenomen aan inzichten uit Japan: “Zo lang mogelijk actief blijven, veel bewegen, gezonde voeding en onderdeel blijven van de maatschappij. Ik heb ook in Japan gezien dat leiderschap door een persoonlijke invulling het verschil maakt. De Japanse cultuur is geweldig om mee te maken, ik heb genoten, te kort maar veel en positieve indrukken!”

Eugenie Hodes (r): “Nuttige activiteiten leverden ‘valuta’ op voor bijvoorbeeld een massage. Daardoor knappen mensen op en blijven ze actiever.”

Brood bakken en karaoke
Het reisgezelschap sprak in Tokyo met een groep ouderen. Hoe leef je in Japan als je ouder wordt en waar loop je tegenaan? “Voor Japanners is voeding en beweging erg belangrijk. In Tokyo hebben we weinig mantelzorg gezien. Kinderen hebben het druk met werk en wonen vaak ver weg. Daarin is wel verschil tussen stad en platteland. Mensen moeten meer voor elkaar gaan zorgen in de wijk en thuiszorg is nog in ontwikkeling. Dat vraagt om een omslag in de cultuur. De medische zorg is anders georganiseerd: er is geen eerste lijn zoals wij dat kennen, als je iets mankeert ga je direct naar een specialist in de buurt. In de verpleeghuizen is niet structureel een arts aanwezig. Op de laatste dag bezochten we een dagbestedingsorganisatie. Het personeel stimuleerde mensen te doen wat ze leuk vinden. Nuttige activiteiten leverden ‘valuta’ op voor een massage, brood bakken of karaoke. Dat zorgde ervoor dat mensen na een paar maanden opknapten en actiever bleven. Heel stimulerend! Die aanpak draag ik nu uit”, aldus Eugenie.

Verder kijken
“De groep deelnemers aan de inspiratiereis was divers en bestond uit directeuren, huisartsen, managers, en adviseurs in de zorg. Zo’n reis maken met mensen met dezelfde belangstelling was erg interessant en leerzaam. Deze reis heeft mijn blik verruimd. Het is altijd goed om verder te kijken dan je eigen straatje en inspiratie op te doen in een andere cultuur. Ik kan het iedereen aanraden”, besluit Eugenie.

Inspiratiereis Japan 2019: 16 t/m 23 november

‘Een andere kijk op ouderenzorg’ 

Optioneel: 3-daags bezoek aan Okinawa.

Kijk hier voor de brochure.

Voor informatie en/of aanmelding:

Corine van Maar: corine@vanmaaradvies.nl

Katinka Visscher: katinkavisscher@gmail.com

(Advertorial)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *