Van gevaarlijke situaties naar veilig langer thuis wonen

Van gevaarlijke situaties naar veilig langer thuis wonen

Datum: 8 januari 2020

Door de vergrijzing, het sluiten van verzorgingshuizen en het overheidsbeleid wonen steeds meer senioren tot op hoge leeftijd thuis. Een mooie ontwikkeling voor veel mensen. Echter zijn de woningen vaak ongeschikt, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Niet voor niets overlijden steeds meer senioren als gevolg van een val – momenteel 13 per dag (AD, 2019). Omdat er te weinig geschikte betaalbare woningen en appartementen voor senioren zijn, is het essentieel om dan de bestaande woning aan te passen.

Toepassen van valpreventie in huis
Nog altijd staan valpartijen hoog op de lijst van seniorenongelukken. Veel van die ongelukken gebeuren in en om huis en kunnen (gedeeltelijk) voorkomen worden door het toepassen van valpreventie in huis. Enkele voorbeelden: het verwijderen van hoogpolige of anderzijds dikke vloerkleden, zorgen voor goede verlichting op alle looproutes, vooral in de gang en bij de trap. Het vrij maken van looproutes van onnodige obstakels. Het plaatsen van handgrepen bij het toilet. Een antislipvloer en douchestoel in de badkamer. Meubelverhogers onder bed, bank en leunstoel om opstaan en gaan zitten makkelijker te maken. Een tweede trapleuning of een traplift voor wie meerdere verdiepingen heeft. De mogelijkheden zijn legio.

Toezicht
Toezicht houden is belangrijk, dat blijkt uit onderzoek van informatieplatform Langer Thuis in Huis. Een veel gehoorde angst was om helemaal alleen te komen te zitten, niemand die meer langskomt behalve de thuiszorg. Wat als je bent gevallen en niet meer overeind kunt komen?
Het is uiteraard een utopie te denken dat er ineens veel meer tijd voor verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers zou komen. Realistischer zijn technische ontwikkelingen. Het dragen van een valalarm kan. Er is ook onderzoek waarbij bewegingssensoren worden ingezet. Wanneer iemand een tijd niet bewogen heeft, wordt er automatisch iemand gewaarschuwd.

Budget moet geen restrictie zijn
Dit jaar is de eigen bijdrage van de Wmo maximaal € 19,- per maand. Wie een Wmo-indicatie krijgt, kan alle hulp, zorg en hulpmiddelen ontvangen die nodig zijn om langdurig zelfredzaam te blijven in de eigen woning. Het verschilt echter per gemeente hoe de Wmo wordt uitgevoerd.

Een andere optie is de Blijverslening van het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting), een voordelige lening speciaal voor het levensloopbestendige maken van de woning. Wie een eigen woning met grotendeels afbetaalde hypotheek en overwaarde heeft, kan ook kiezen voor een van de verzilveringshypotheken.

Daarnaast is het zo dat veel van de genoemde valpreventietips in en om huis niet duur zijn. Of niet duur hoeven te zijn. Het toilet hoeft niet in het geheel vervangen te worden voor een hogere toilet. Een toiletverhoger kan ook al helpen. Extra verlichting in het trapgat hoeft niet veel te kosten. Trapliften zijn tweedehands verkrijgbaar, wat een flink bedrag kan schelen. Daarnaast is een traplift huren ook een interessante optie.

Eigenwijs
‘Het gaat nog wel, ik hijs mezelf gewoon op aan de trapleuning en ik ga zittend naar beneden.’ Herkenbaar? Ongetwijfeld een veelgehoorde opmerking. In de praktijk worden veel woningaanpassingen pas doorgevoerd nadat er iets is gebeurd. En dat is jammer. De kwaliteit van leven gaat na een val vaak voorgoed achteruit. Daarom is het belangrijk om ouderen die het nog niet hebben gedaan, te wijzen op de mogelijkheden en het belang van het aanpassen van hun woning. Hoewel het uiteraard uiteindelijk aan de persoon zelf is om verantwoordelijkheid te nemen en actie te ondernemen.

Een compleet overzicht van woningaanpassingen om bestaande huizen tot levensloopbestendige woningen om te toveren, is te vinden op LangerThuisinHuis.nl

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *