Onze mantelzorg prima exportproduct voor Japan

Onze mantelzorg prima exportproduct voor Japan

Datum: 3 november 2014

japanse_delegatie_verensoCULTUUR MOET VERANDEREN – In het kielzog van ons Koninklijk paar is de Leidse hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp meegereisd naar Japan. Tijdens het staatsbezoek constateerde hij dat in dit Aziatische land de AWBZ-problemen waarmee wij hier kampen, daar al uit de hand dreigen te lopen. Dat vertelde Westendorp zaterdagavond in het radioprogramma Met het oog op morgen.

Eerst de feiten: Japanners worden gemiddeld 85 jaar, de vergrijzing is explosief. Dat komt volgens Westendorp omdat de bevolking veel meer ouderen telt. Het maatschappelijke verschijnsel wordt ook versterkt door het lage geboortecijfer. “De bevolking is gezond, ik zag geen dikke mensen, Japanners zijn gedisciplineerd en gestructureerd. Dat komt de gezondheid in algemene zin ten goede”, aldus Westendorp.

Bij de kinderen
Wat kan de hoogleraar Japan leren als het om ouderenzorg gaat? “Het is een traditionele maatschappij. Vijftig procent van de ouderen woont bij hun oudste zoon. Dat begint voor spanningen te zorgen, want ze werken ook nog eens 50 à 60 uur per week. In 2000 is wettelijk vastgelegd dat ouderen recht hebben op zorg buiten het gezin. Maar hoe regel je dat? In Japan kent men geen mantelzorg of vrijwilligers die iets voor elkaar doen in een buurt of wijk.”

Participatiemaatschappij
Westendorp heeft hen gewezen op het belang van de participatiemaatschappij. “Ouderen moeten meer deel uit gaan maken van de maatschappij. Japanners moeten leren om meer voor zichzelf én voor elkaar te zorgen. We hebben Japanse delegaties in Leiden op bezoek gehad. Ze wisten niet wat ze zagen, onze formele en informele zorg. Het is dus ook de cultuur die moet veranderen.”

Naar Denemarken
Rudi Westendorp, directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing, wordt op 1 januari 2015 Professor of Medicine at Old Age aan de Universiteit van Kopenhagen.
De Health and Medical Sciences-faculteit van de universiteit heeft deze leerstoel voor Westendorp gecreëerd. “Voor mij is dit de perfecte stap om het gedachtengoed van Leyden Academy over de landsgrenzen te verspreiden, en onder het motto ‘Practice what you preach” is het een nieuwe uitdaging in deze tweede helft van mijn leven”, aldus Westendorp.

(Een Japanse delegatie in 2014 op bezoek bij Verenso. Foto: Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *