De Wijkspecialist voorkomt verwijzingen en verbreedt de zorg

De Wijkspecialist voorkomt verwijzingen en verbreedt de zorg

Datum: 25 november 2014

de_wijkspecialist_overvecht_gezond_zorgenzMet lef, inspiratie, enthousiasme en grensoverschrijdende initiatieven is veel mogelijk. Dat blijkt uit het samenwerkingsconcept De Wijkspecialist. Het is ontwikkeld door Stichting Overvecht Gezond, St. Antonius Ziekenhuis en Achmea. Kern is dat er per specialisme een medisch specialist contactpersoon is voor de huisartsen in de wijk.

De huisarts kan bij de wijkspecialist terecht met niet-spoedeisende medische en medisch-organisatorische vragen. Uit de ervaringen blijkt dat dit concept de onderlinge samenwerking/afstemming vergemakkelijkt en dat onnodige verwijzingen worden voorkomen. Ook verbetert de samenwerking met de specialist in de eerste lijn bij complexe en meervoudige zorgvragen. Hiermee wordt de regierol van de huisarts om samen met de patiënt de juiste zorg te kiezen versterkt. Voorts zijn specialisten meer zichtbaar in de wijk, worden complexe zorgvragen multidisciplinaire aangepakt en de wijkgerichte aanpak is verbreed naar preventie en specialistische zorg. Hiermee krijgt de patiënt betere zorg, zorg die om de patiënt heen georganiseerd wordt.

Over de schotten
Dit initiatief is ontstaan doordat mensen over de schotten heen kijken en gaan samenwerken op die onderdelen waarbij je het samen kwalitatief beter en doelmatiger kunt organiseren. Het project startte toen in 2013 in de wijk Overvecht een polikliniek van het St. Antoniusziekenhuis werd geopen. Vijf specialismen doen aan de pilot mee: longgeneeskunde, interne (algemeen en diabetes), kindergeneeskunde, neurologie en orthopedie. Er wordt momenteel gewerkt aan uitbereiding van specialismen en introductie in andere wijken in 2015. Ook de bekostiging van het samenwerkingsmodel wordt nader bekeken.

Van het project is een FACTSHEET opgesteld dat hier is te downloaden.

Meer informatie bij Serena Bouma van Overvecht Gezond (email info@overvechtgezond.nl) en Judith van de Mast van Achmea (email judith.van.de.mast@achmea.nl)

Bekijk het filmpje over De Wijkspecialist op YouTube met onder andere de huisarts Nikki Makkes en de neuroloog Jorrit Hoff.

(De afbeelding op deze pagina komt uit het filmpje.)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *