Eerstelijns prijs naar apothekers

Eerstelijns prijs naar apothekers

Datum: 12 december 2014

achmea_eerstelijns_innovatieprijs_2014_zorgenzEen intensieve samenwerking tussen apothekers en huisartsen is dit jaar beloond met de Achmea Eerstelijns innovatieprijs 2014. De Mosadex Groep-dochters Service Apotheek en NControl wonnen met het nierfunctieproject.

Het project is opgezet omdat een verminderde nierfunctie vele nare gevolgen kan hebben voor de patiënt. Het project vloeit voort uit de zorgafspraken die Service Apotheek heeft gemaakt met zorgverzekeraar VGZ, waarbij al een aantal jaar de aandacht wordt gevestigd op verstrekkingen van antibiotica bij risicopatiënten.

Hoe werkt het project?
De apothekersassistent krijgt een NAlert (een pop-up op het computerscherm) gekoppeld aan de vijf nierfunctie-MFB’s (trimethoprim, claritromycine, nitrofurantoïne, cotrimoxazol en norfloxacine), zodra een recept met één van de vijf antibiotica bij de apotheek binnenkomt. De NAlert wijst de apothekersassistent op een mogelijk ontbrekende, verouderde of verminderde nierfunctie. Als navraag bij de huisarts en het laboratorium niets oplevert, wordt in de Service Apotheek met een Point-of-Care creatininemeter binnen 30 seconden de nierfunctiewaarde bepaald. Daardoor kan een veilig geneesmiddelengebruik worden gegarandeerd en kan de patiënt, eventueel na aanpassing van het recept, direct zijn medicijnen meekrijgen.

Naar een landelijke uitrol
De ontwikkelaars hebben de overtuiging dat het meten van de nierfunctiewaarde een meerwaarde is in de farmaceutische patiëntenzorg. Daarom heeft Service Apotheek de intentie om het nierfunctieproject in 2015 uit te rollen in meer dan 300 Service Apotheken. Het winnen van de Achmea Eerstelijns innovatieprijs bevestigt dat intensieve samenwerking tussen huisartsen en apothekers in de eerstelijnszorg gewaardeerd wordt en bijdrage levert aan de positie van de apotheker als volwaardig eerstelijns zorgverlener.

(Petra Hoogland van Service Apotheek krijgt de Eerstelijns innovatieprijs uit handen van Robbert Huijsman, senior manager Kwaliteit & Innovatie van Achmea. Foto: Mosadex Groep.)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *