Wandelen in plaats van behandelen

Wandelen in plaats van behandelen

Datum: 4 oktober 2018

In Rotterdam zijn twee huisartsen drie jaar geleden gestart met het project ‘Looprecept’. Een succes. Inmiddels zijn er in veel Rotterdamse buurten wandelgroepen actief. Ruim 50 huisartsenpraktijken lopen vanuit het motto ‘wandelen in plaats van behandelen’  met hun patiënten door de stad. 

Een opvallend initiatief, zeker omdat de zorgverleners zelf meelopen. Het project kent ook een opvallende financiering. Zorggroep IZER heeft daartoe namelijk een vergoeding voor de huisartsen in het leven geroepen.

Oorzaak aanpakken
Huisarts Van der Poel zegt in een artikel in de Telegraaf: “We zitten veel te vaak en veel te lang stil, met alle problemen van dien. Als huisarts kan ik de klachten waarmee mensen komen behandelen, maar ik kan ook met hen de oorzaak aanpakken. Voldoende bewegen is essentieel voor een goede gezondheid. Met een goede leefstijl zijn veel klachten te verhelpen en te voorkomen”

Goed voor lichaam en geest
 Zijn praktijk organiseert twee keer in de week twee keer een half uur lopen. Van der Poel maakt zelf elke donderdag met zijn patiënten een wandeling .”Het is niet alleen goed voor de patiënten maar ook voor ons zelf.  Lopen is goed voor jezelf, voor je geest en je bloeddruk.” Gemiddeld lopen er tussen de tien en vijftien mensen mee, waarvan het grootste deel overigens vrouw.

Sociale contacten
In groepsverband wandelen werkt uiteraard ook positief voor de sociale contacten. Van der Poel noemt als voorbeeld een mevrouw van 78 jaar mee die eerder niet meer haar huis uitkwam. “Nu loopt ze elke maandag en donderdag vooraan. Ik heb haar ook gekoppeld aan een beweegmaatje, waar ze ook nog mee loopt. De dame voelt zich hierdoor zo goed en een stuk beter dan daarvoor.”

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *