Vierdaagse: onderzoek naar Positieve Gezondheid

Vierdaagse: onderzoek naar Positieve Gezondheid

Datum: 18 juli 2017

Uit het Vierdaagse-onderzoek blijkt dat Vierdaagselopers lang niet allemaal gezond zijn. Er zijn ook wandelaars die iets onder de leden hebben. Wat maakt dat zij toch iedere dag een groot aantal kilometers kunnen lopen? Dit jaar kijkt het Radboudumc op een andere manier naar de gezondheid van de lopers van Vierdaagse, namelijk naar hun Positieve Gezondheid.

De afgelopen tien jaar deed het Radboudumc onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen Vierdaagselopers en een niet-wandelende controlegroep. Daaruit blijkt dat het wandellegioen niet alleen uit gezonde mensen bestaat. Er lopen veel mensen mee die een ziekte hebben en beschikken over een zeer positieve levensinstelling. Hun ziekte weerhoudt hen er niet van om te wandelen en te bewegen. Ook uit het onderzoek van vorig jaar onder de honderd oudste wandelaars blijkt dat actief in het leven blijven staan een van de belangrijkste aspecten van vitaal ouder worden is.

Wandelaars brengen Positieve Gezondheid in praktijk
Daarom kijkt Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie, dit jaar naar méér dan lichamelijk functioneren van de Vierdaagselopers. Ze gaat het concept Positieve Gezondheid bekijken bij de deelnemers aan de Vierdaagse, omdat ze vermoedt dat er veel wandelaars zijn die Positieve Gezondheid in de praktijk brengen”, aldus Hopman.

Tijdens het Vierdaagseonderzoek zullen zo’n 5000 mensen op deze aspecten van gezondheid worden gevolgd. Het Radboudumc werkt hiervoor samen met het Institute for Positive Health, opgericht door Machteld Huber die het concept Positieve Gezondheid heeft bedacht. “Bij Positieve Gezondheid gaat het erom waar iemand blij van wordt en wat zijn/haar leven zin geeft. Daar put een mens veel kracht uit. Ik vermoed dat deze factoren bij de Vierdaagselopers sterk vertegenwoordigd zijn”, meldt Huber op de site van Radboudumc.

Eigen regie voeren
Met het onderzoek hopen de onderzoekers inzicht te krijgen in de Positieve Gezondheid van de Vierdaagsewandelaars. Maria Hopman op de site van Radboudumc: “Wij kunnen hier veel van leren voor de mensen die vergelijkbare ziekten hebben, maar het moeilijker vinden om de eigen regie te voeren.”

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *