Consultatiebureaus voor Ouderen geen effect op gezond oud worden

Consultatiebureaus voor Ouderen geen effect op gezond oud worden

Datum: 18 oktober 2018

Ouderen krijgen steeds meer lichamelijke klachten door hun levensstijl. Daarnaast hebben ouderen vaak meer zorg nodig omdat ze steeds minder zelfredzaam zijn. Om hierop in te spelen is geëxperimenteerd met Consultatiebureaus voor ouderen. Kan zo’n Consultatiebureau ervoor zorgen dat kwetsbare ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Het antwoord luidt kort en goed: nee.

Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing, gepubliceerd in het Journal of Aging and Health.

De Consultatiebureaus voor ouderen zijn in 2009 gestart in Noord-Oost Nederland op 65 locaties. Ouderen kwamen daarvoor in aanmerking als ze een hoger risico hadden op kwetsbaarheid, rookten of overgewicht hadden. In de loop der jaren hebben duizenden ouderen deze bureaus bezocht.

Fysieke, sociale en mentale gezondheid
Tijdens deelname aan de Consultatiebureaus keek een wijkverpleegkundige naar de fysieke gezondheid, maar ook naar de sociale en mentale gezondheid. Ze bracht de leefstijlrisico’s in kaart en besprak de resultaten met de oudere. Daarbij gebruikte de wijkverpleegkundige motiverende gespreksvoering als ondersteunende techniek om de oudere te motiveren tot gedragsverandering. Ook kon de ze de oudere doorverwijzen naar de huisarts of diëtist.

Gelijkblijvende gezondheid, meer zorgbehoefte
De onderzoekers hebben gekeken of het Consultatiebureau voor thuiswonende ouderen een positieve invloed had op de gezondheid en hun zorgbehoefte. Conclusie: de gezondheid bleef gelijk, maar de zorgbehoefte steeg. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met ouderen die de interventie niet ontvingen. Ook in die groep bleef de gezondheid gelijk en hadden ouderen een iets grotere zorgbehoefte.

Ongezonde leefstijl
Tevens is specifiek gekeken naar de metingen die de verpleegkundige had gedaan en naar de leefstijl van de ouderen. Ook hierbij werden geen verschillen gevonden. Wel gaven deze gegevens een uitgebreid beeld van de ouderen die aan de Consultatiebureaus deelnamen. Zo blijkt dat deze kwetsbare ouderen veel risicofactoren combineren met een ongezonde leefstijl. Ongeveer 40% van deze ouderen had een te hoge bloeddruk. Het merendeel beweegt te weinig (61%) en valt in de categorie risicovol alcoholgebruik (80%).

Meer nodig
Dat deze Consultatiebureaus weinig bijdragen aan een gezonder leven voor ouderen laat zien dat er meer nodig is dan een bureau dat zijdelings betrokken is bij (kwetsbare) ouderen, aldus de onderzoekers.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *