Waardegedreven zorg: meer focus op ervaren gezondheid

Waardegedreven zorg: meer focus op ervaren gezondheid

Datum: 15 mei 2018

De generalistische eerste lijn heeft vaak te maken met multimorbiditeit en vage klachten. Uitsluitend aandoening-gericht naar patiëntgroepen kijken, biedt daarom onvoldoende soelaas voor het verhogen van patiëntwaarde. Bij waardegedreven zorg in de eerste lijn ligt de focus meer op het verbeteren van de door de patiënt ervaren gezondheid en kwaliteit van leven. De Rotterdamse huisarts Jan Galesloot is zich daarvan bewust en gaat aan de slag met waardegedreven zorg. ZorgImpuls ondersteunt hem daarbij. 

Jan Galesloot, huisarts in gezondheidscentrum Lijn2 in de Rotterdamse wijk Feijenoord, vertelt wat het zoeken naar waarde voor patiënten voor hem betekent: ‘”Enerzijds goed luisteren naar waar hun behoeftes liggen en anderzijds goed kijken naar de voorwaarden voor een gezonde leefstijl. Dat laatste leidt ogenschijnlijk tot niet-medische factoren, maar dat is schijn”, zegt hij. “Iemand die hoge schulden heeft, krijgt een afgestompt gevoel over zijn leven. Dat zien we biologisch terug in een chronisch stresssyndroom, eigenlijk een hormonale ontregeling, die als het lang genoeg duurt, leidt tot chronische ontstekingsreacties in het hele lichaam. En dat geeft weer aanleiding tot chronische ziekten. Hoge schulden hebben is met andere woorden een gezondheidsrisico, dus eigenlijk een medische conditie.”

Armoede en informatieachterstand staan een gezond leven in de weg

Artsen, vindt Galesloot, moeten zich hier meer bewust van worden en dat geldt zeker ook voor de terugtredende overheid. “Hele stadswijken zijn op dit moment ongezond. Kinderen groeien ongezond op. Armoede en informatieachterstand staan een gezond leven in de weg. Ik wil dat in mijn wijk ombuigen en tegelijkertijd zoek ik naar een bewijsvoering voor de waarde van de leefstijlaanpak.”

Leefstijlherstel
Wat maakt patiënten sterker, fitter en gelukkiger? En hoe meten we dat? Galesloot: “Ik denk dat de medische parameters die wij geacht worden te monitoren bij de behandeling van chronisch zieke patiënten, zoals bloeddruk, nierfunctie of cholesterol, in feite niet gerelateerd zijn aan hoe goed de patiënt zich voelt. Ze geven een zekere aanduiding, maar maken de patiënt niet per se gezonder of sterker. Mensen met bijvoorbeeld hoge bloeddruk, suikerziekte en bronchitis zijn veel meer gebaat bij leefstijlherstel: gezond eten, meer bewegen en goed omgaan met stress. Door strikt medisch te werken zullen we de groei aan mensen met overgewicht, suikerziekte en
bloedvatproblemen dan ook niet kunnen opvangen.”

 

Dit interview is met toestemming overgenomen van ZorgImpuls.

(Foto: Shutterstock, Illustratie: Inet van Ooijen Ontwerpt)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *