Vragen over Persoonlijke Gezondheidscheck

Vragen over Persoonlijke Gezondheidscheck

Datum: 27 maart 2015

persoonlijke_gezondheidscheck_zorgenzCOLUMN GERDA VAN BEEK – In het bericht over het Persoonlijk Gezondheidsdossier (Zorgenz, 23 maart jl.) kwam de Persoonlijke Gezondheidscheck aan de orde. ‘Een soort PGD in het klein.’ Daarover zijn nu Kamervragen gesteld.

Steeds meer mensen willen preventief medisch onderzoek. Denk aan de bodyscan, die tot nu toe niet is toegestaan in Nederland. Er zijn wel veel digitale testen te vinden op internet, waarvan de betrouwbaarheid ook niet altijd even goed is aangetoond. Een goede afweging van de voor- en nadelen van preventief medisch onderzoek is van belang. Mensen kunnen onterecht gerustgesteld worden. Of juist het tegenovergestelde: men wordt door de uitslag onnodig ongerust.

Als antwoord op de wildgroei van digitale zelftesten heeft een aantal zorgorganisaties de Persoonlijke Gezondheidscheck gelanceerd. Jammer dat ze het gelijk weer hebben afgekort tot PGC. Afijn: deze is vooral bedoeld om de gebruiker bewust maken van het nut van een gezonde leefstijl. Dat blijkt te werken, stellen de initiatiefnemers: 60% van de deelnemers gaat zelf of met (online) hulp aan de slag met de leefstijl. Slecht 10% wordt via de check verwezen naar de huisarts. Deze check is in ieder geval betrouwbaar: daar is namelijk veel wetenschappelijk onderzoek aan voorafgegaan.

Desondanks hebben de SP-Kamerleden Henk van Gerven en Renkske Leijten een groot aantal vragen gesteld aan minister Edith Schippers over deze PGC. Een aantal van die vragen hebben overigens een opvallend hoog ‘open-deur-gehalte’. Zozeer zelfs, dat je je kunt afvragen waarom ze worden gesteld. Bij de introductie van de Persoonlijke Gezondheidscheck zijn de antwoorden moeiteloos te vinden. Waarschijnlijk gaat het met name om de betaling van de aanvullende module: de zogeheten Gezondheidsbon. Kosten 59 euro. Enkele werkgevers, gemeenten en verzekeraars vergoeden deze (deels). Dus dat betreft niet iedereen. En nee… een test in deze module hoeft niet in de huisartsenpraktijk te worden herhaald.
Belangrijker lijkt me of deze Persoonlijke Gezondheidscheck voldoende bekend is bij een breed publiek. Of in ieder geval makkelijk vindbaar via Google. Want voor een gewone Nederlander is het over het algemeen niet duidelijk welke testen wel en niet betrouwbaar zijn.

Lees hier de antwoorden van minister Schippers op vragen van Van Gerven en Leijten over de Persoonlijke Gezondheidscheck.

Gerda van Beek

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *