GG-app als persoonlijk gezondheidsdossier

GG-app als persoonlijk gezondheidsdossier

Datum: 16 augustus 2018

We moeten van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag: van GG naar ZZ. Een nuttig streven, maar dat vereist wel inzicht in het eigen functioneren en vervolgens concrete acties van de patiënt. Hoe kan een zorgverlener hem daartoe motiveren? Allereerst door in te haken op de interesses en ambities van de patiënt. Waar heeft hij plezier in, grip op en wat wil hij veranderen? Een GG-app helpt daarbij.

Wanneer een zorgverlener inzicht heeft in het leven en de leefomgeving van de patiënt, kan hij die informatie gebruiken als basis voor de zorgverlening. De nieuwe GG-app geeft informatie over wat patiënten belangrijk vinden, waar ze iets aan willen veranderen, hoe ze dat willen bereiken en wat ze gaan doen om dat te bereiken. De app stelt de patiënt centraal en helpt hem bij het formuleren van de eigen ambities.

Hoe werkt de app?
Zorgverzekeraar Eno ontwikkelde de app samen met Bettery. Renée Anbeek, projectmedewerker van Bettery: ‘Als zorgverlener/coach kunt u uw patiënt uitnodigen om de GG-app te downloaden. Na een persoonlijk gesprek aan de hand van vijf vragen helpt u hem op weg door een verhaal aan te maken. De patiënt beantwoordt vervolgens ongeveer twee keer per week twee vragen in zijn verhaal. Per verhaal kan de patiënt aangeven of u als zorgverlener mee mag kijken. Als u meekijkt, kunnen jullie contact met elkaar houden via de app.’

Wat levert het op? 
Martijn van der Most: ‘De GG-app geeft de gebruiker inzicht waar hij plezier in heeft en daardoor meer eigen regie. Voor de zorgverlener levert de app bruikbare informatie over de patiënt op, bijvoorbeeld waar hij/zij grip op heeft en wanneer klachten beginnen of wat daar de oorzaak van is. Eigenlijk bouwt de patiënt een persoonlijk gezondheidsdossier op. Professionals die met de app gaan werken, volgen een cursus. Er zijn inmiddels al 200 professionals opgeleid, onder andere medewerkers van een sociaal wijkteam, huisartsen, praktijkondersteuners. De GG-app is vanaf september te gebruiken.’

Focus verleggen
De gemeente Deventer en Eno Zorgverzekeraar hebben als visie dat mensen zelf ‘eigenaar’ zijn van hun gezondheid en welbevinden. Wanneer mensen dit ervaren en zich richten op hun mogelijkheden voelen ze zich gezonder en prettiger. Dit vraagt van professionals in zorg en welzijn om aan te sluiten op de doelen en wensen van bewoners/patiënten, hen daarin steunen en hen te versterken in hun eigenaarschap van hun gezondheid. Op deze manier wordt de focus verlegd van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.

Dit artikel is overgenomen met toestemming van Proscoop

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *