Iedereen een PGD in 2020?

Iedereen een PGD in 2020?

Datum: 23 maart 2015

persoonlijk_gezondheidsdossier_zorgenzIedereen die met meerdere zorgverleners te maken heeft, kent het gegeven: je moet je verhaal meerdere malen vertellen. Steeds opnieuw de gegevens vermelden en aanvullen, omdat wat je bij de ene hebt vermeld, bij de andere nog niet bekend is. En dat in deze tijd van digitalisering. Dat moet toch efficiënter kunnen.

In het verleden dacht men dat een Elektronisch Patiëntendossier de oplossing zou zijn. Een landelijk in te zien up-to-date dossier, in beheer bij zorgverleners. Inmiddels is dat van de baan. Althans: we zijn overgegaan naar het LSP, onderverdeeld in regio’s en ook dat kent de nodige problemen. Tegelijk doet het Persoonlijk Gezondheids Dossier (PGD) steeds meer opgeld. Niet een dossier óver de patiënt, maar ván de patiënt . Waarin ze zelf al hun medische en persoonlijke informatie kunnen opslaan.

Streven NPCF
Het streven van de patiëntenfederatie NPCF is dat iedere inwoner van Nederland in 2020 een PGD kan hebben. Zodat wie dat wil, overal online kan beschikken over al zijn gezondheidsgegevens, die nu versnipperd bij verschillende zorgverleners liggen. Waarbij iedere burger zelf informatie kan toevoegen en bepalen met wie hij dit wil delen. Met zo’n PGD heb je dus zicht en invloed op je eigen zorg, zo is de gedachte.
Zitten patiënten te wachten op zo’n PGD? De NPCF heeft een aantal mensen gevraagd naar hun ervaringen en de verhalen opgetekend. Wie al een soort PGD heeft, is over het algemeen tevreden. In de uitgave ‘Persoonlijk Gezondheids Dossier. Verhalen uit de praktijk’ komt naar voren waarom patiënten een PGD belangrijk vinden.

Eén uniform systeem
De onlangs gelanceerde Persoonlijke Gezondheidscheck is in feite een PGD-in-het-klein. Het is een online persoonlijke gezondheidsaccount. Uitgebracht na lang wetenschappelijk onderzoek door een aantal grote zorgorganisaties. Als tegenhanger van een aantal commerciële healthchecks, die minder betrouwbaar (kunnen) zijn. Dat geeft gelijk de grootste uitdaging aan van een PGD, namelijk de opzet van één uniform systeem. Uitgebalanceerd en gebruikersvriendelijk. Steeds meer softwareleveranciers en zorgorganisaties bieden patiënten de mogelijkheid een zogenaamd Persoonlijk Gezondheidsdossier bij te houden. Er zijn zelfs USB-sticks te koop om gegevens over de eigen gezondheid gestructureerd vast te leggen. Want ja: iedereen een eigen PGD: dat is big business!

Gerda van Beek

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *