Terugdringen tekort aan wijkverpleegkundigen

Terugdringen tekort aan wijkverpleegkundigen

Datum: 23 december 2015

wijkverpleging_zorgenzStaatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de Tweede Kamer een reactie gestuurd op het onderzoeksrapport ‘Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019’. Dit onderzoek is uitgevoerd door Kiwa Carity en CAOP in opdracht van het ministerie van VWS.

De vraag was of er vanwege de transitie in de extramurale verpleging en verzorging en de veranderde rol van de wijkverpleegkundigen, er wel voldoende wijkverpleegkundigen zijn op dit moment en in de toekomst. Dat blijkt niet het geval. Op moment werken er circa 8.800 wijkverpleegkundigen in Nederland en dat is niet voldoende. Er is in 2015 een tekort van 350 wijkverpleegkundige, dus 4%. Volgend jaar dreigt dit tekort verder te stijgen naar ongeveer 1.000 wijkverpleegkundigen (zo’n 12%). Het tekort zal tot 2019 verder toenemen. Een probleem dus. Zie bericht op Zorgenz op 17 november jl.

Lopende trajecten
Martin van Rijn vermeldt in zijn brief dat de verantwoordelijkheid voor de dreigende tekorten aan wijkverpleegkundigen allereerst bij de veldpartijen ligt. Hij wijst op een aantal lopende trajecten die gericht zijn op het terugdringen van de tekorten.
– Er worden al veel hbo-verpleegkundigen opgeleid. Zo’n 16% maakt een keuze voor de thuiszorg. Dit aantal stijgt naar verwachting naar 25%, mede dankzij het stimuleren van de keuze voor wijkverpleging in de opleiding (o.a. met snuffelstages en met presentaties van wijkverpleegkundigen op hogescholen) en door verbetering van het imago van de wijkverpleging.
– Actiz en V&VN zijn dit voorjaar gestart met de campagne ‘Daar zit meer achter’ om hbo-opgeleide verpleegkundigen te interesseren voor de ouderenzorg en de wijkverpleging.
– Op dit moment wordt 9% van de mbo-verpleegkundigen opgeschoold tot hbo-verpleegkundige.
– Het ZonMw programma ‘Zichtbare schakel’ is nu gericht op het vergroten van het aantal hbo-opgeleide verpleegkundigen met passende competenties voor het ‘nieuwe werken’ in de wijk.
– In een quick scan wordt de behoefte aan deskundigheidsbevordering van verzorgenden in de wijk verkend.

Hiernaast bevelen onderzoekers aan:
– in te zetten op innovatie, anders werken en een doelmatiger werkverdeling.
– de overgangsperiode te verlengen waarin mbo’ers ook mogen indiceren.
Al deze trajecten moeten er toe leiden dat de dreigende tekorten aan wijkverpleegkundigen beperkt worden, aldus Van Rijn. Hij merkt op dat hij de vinger aan de pols houdt, samen met betrokken veldpartijen.

Inzet specialistische zorg
In deze brief zegt hij overigens niets over de inzet van specialistische zorg binnen de wijkverpleging. Daarover is onlangs ophef ontstaan, vanwege een artikel in de NRC over gesignaleerde problemen rond de inzet van gespecialiseerde wijkverpleegkundigen. Eerder heeft Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de inkoop van specialistische zorg binnen de wijkverpleging de verantwoordelijkheid vindt van de zorgverzekeraar. Hij heeft wel gesprekken gevoerd met verzekeraars en aanbieders. Zie het artikel hierover op ZorgenZ.

Ga hier naar de reactie Van Rijn op het onderzoeksrapport.

(Foto: JPC PROD/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *