Terminale patiënt krijgt apotheekbuddy

Terminale patiënt krijgt apotheekbuddy

Datum: 12 juni 2016

apotheekbuddy-zorgenzZestien apotheken verspreid over heel Nederland zijn begin deze maand gestart met het inzetten van een apotheekbuddy: een apothekersassistent die het vaste aanspreekpunt is van ernstig zieke mensen en hun mantelzorgers. De apotheekbuddy werkt in de palliatieve en terminale fase van de patiënt nauw samen met de mantelzorger, de huisarts en thuiszorg. Met als doel zorg op maat in de laatste levensfase en het voorkomen van verspilling van ongebruikte geneesmiddelen.

De intensieve farmaceutische zorg voor de patiënt is hierdoor beter gestructureerd en meer toegespitst op de situatie van de patiënt. Zowel de KNMP als het ministerie van VWS ondersteunen dit project. Het ministerie doet dit in het kader van het programma ‘Aanpak verspilling in de zorg’. Beide partijen willen dat bij positieve resultaten deze methode ook bij andere apotheken ingevoerd kan worden.

Vast aanspreekpunt
Academische apotheek Stevenshof in Leiden werkt al sinds 2008 volgens concept met de apotheekbuddy. “Als je ernstig ziek bent, is het fijn als er een vaste contactpersoon is bij de apotheek die jouw situatie kent; een aanspreekpunt voor alle vragen rondom medicatie en hulpmiddelen. Iemand die met je meedenkt, eventueel overlegt met je huisarts en ervoor zorgt dat de medicijnen op tijd klaar staan” zegt apotheker Anne-Margreeth Krijger van Stevenshof. Zij geeft de kennis en ervaring graag door aan collega’s uit andere praktijken. “Door dit intensieve contact met de patiënt kunnen we vanuit de apotheek beter inspringen op de zorgbehoefte. Dit maakt de behandeling effectiever en kan het lijden verlichten.”

Training voor buddy’s en apothekers
Medewerkers van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en de academische apotheek Stevenshof trainen de apotheekbuddy en hun apotheker gedurende drie maanden. Zij begeleiden hen ook in de dagelijkse apotheekpraktijk. Tegelijkertijd vindt bij de deelnemers onderzoek plaats, onder andere naar het effect van deze zorg op de beleving van de patiënt en zijn of haar mantelzorger én de samenwerking tussen apotheekbuddy’s en andere zorgverleners. Ook wordt de verandering in de hoeveelheid benodigde genees- en hulpmiddelen nauwkeurig gevolgd.
Oud-apotheker Peter Wittop Koning, vindt het overigens niet zo’n goed idee. “Als apotheker weet ik uit eigen ervaring dat je de assistenten, die vaak nog jong zijn, hier niet mee kunt opzadelen. Het kan soms emotioneel of heftig zijn en daardoor te belastend.”

(Foto: Sake Paint/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *