Themanummer over palliatieve zorg

Themanummer over palliatieve zorg

Datum: 19 oktober 2015

palliatieve_zorg_zorgenzMedisch Contact publiceert afgelopen week in samenwerking met Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een speciale bijlage over de palliatieve zorg in Nederland. In dit themanummer worden artsen geïnformeerd over individuele behoeften van patiënten, de inzet van kwaliteitsinstrumenten en omvang en organisatie van de palliatieve zorg.

Aangezien palliatieve zorg wordt beschouwd als generalistische zorg moeten alle zorgverleners deze zorg kunnen verlenen. De laatste jaren is de palliatieve zorg volop in ontwikkeling mede door de aandacht van het algemeen publiek, zorgprofessionals en zorgverzekeraars. Om een extra impuls te geven, heeft het ministerie van VWS het Nationaal Programma Palliatieve Zorg geïnitieerd.

Naar 45.000 artsen
Het themanummer over palliatieve zorg is als bijlage van Medisch Contact meegestuurd aan 45.000 huisartsen, medisch specialisten en andere artsen. Er staan artikelen in over de omvang van de palliatieve zorg in Nederland en het resultaat van de enquête die beroepsvereniging Palliactief en IKNL hebben gehouden over palliatieve teams in ziekenhuizen. Voorts een verslag van een gesprek tussen vertegenwoordigers van een aantal PaTz-groepen en de beleving van directeur Nederlands Letterenfonds, schrijver en ALS-patiënt Pieter Steinz. Daarnaast is casuïstiek verzameld over de rol en functie van palliatieve consultatie, kondigt Medisch Contact de komst van het kwaliteitskader aan en heeft Sander de Hosson een column aangeleverd.

Via het IKNL (Esther van Zunderd) zijn exemplaren van het themanummer bij Medisch Contact op te vragen. Digitaal zijn alle artikelen in de uitgave beschikbaar via DEZE PAGINA bij het IKNL.

patz-artikel_medisch_contact_zorgenzIn de bijlage van Medisch Contact zit een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van palliatieve thuiszorg in de PaTz-groepen. Dit artikel is ook via deze pagina op de website van PaTz te lezen.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *