Straatdokters willen voorlichtingscampagne over nieuwe regeling onverzekerden

Straatdokters willen voorlichtingscampagne over nieuwe regeling onverzekerden

Datum: 22 januari 2019

Er dreigt een nieuwe epidemie te ontstaan, namelijk een van onverzekerden. Daarom pleiten Nederlandse straatdokters voor een voorlichtingscampagne die zorgverleners en wijkteams de informatie geven die zij nodig hebben om de grote groep aan onbehandelde onverzekerden een halt toe te roepen. Dat schrijft de Rotterdamse straatdokter Marcel Slockers in zijn column in Medisch Contact. ‘Net als elke instelling een prikaccidentenprotocol heeft, willen straatdokters dat elk ziekenhuis, elke huisarts en elke apotheek nu een nieuw protocol voor onverzekerden invoeren’, zoschrijft hij.

De Nederlandse Straatdokters Groep (NSG) zet zich al lange tijd in voor een betere toegang tot zorg voor onverzekerden. Dit zijn Nederlanders die omdat zij geen adres hebben uit hun zorgverzekering worden gezet. De NRC meldde onlangs hoe het aantal daklozen zonder verslaving, verwardheid, adres en zorgverzekering is toegenomen. Er bestaat een regeling die zorgverleners compenseert voor de kosten die zij moeten maken voor onverzekerden. Deze regeling was echter te onbekend en kende te veel drempels.

Versoepeling van regels
Na een gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis eind vorig jaar is de regeling aangepast en zijn de voorwaarden voor financiering van medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden versoepeld. Een van die voorwaarden was dat een onverzekerde patiënt verzekeringsplichtig moet zijn; deze voorwaarde is komen te vervallen.

Slockers meldt verder dat geen zorgverzekering en geen adres nu worden gezien als een uiting van kwetsbaarheid. Een medische zorginstelling (zoals een ziekenhuis) met een contract met het CAK, krijgt de zorg aan een onverzekerde voortaan vergoed. De instelling moet daarvoor wel binnen zeven dagen een melding doen bij de GGD-GHOR. Met de melding wordt meer gedaan. De GGD zal contact zoeken om ervoor te zorgen dat de patiënt snel een adres en daarmee verzekeringsrecht krijgt.

Campagne gewenst
De straatdokters willen dat er een campagne komt om meer bekendheid te geven aan deze regeling, zodat GGD’en eerste hulp kunnen bieden bij kwetsbaarheid.

Lees ook dit artikel: Straatdokters pleiten voor integrale sociaal-medische zorg voor dak en thuislozen

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *