Onverzekerden hebben recht op medische zorg

Onverzekerden hebben recht op medische zorg

Datum: 15 maart 2019

Staatssecretaris Blokhuis heeft de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden aangepast. Voorheen hadden ze alleen recht op spoedeisende hulp. Inmiddels heeft de groep onverzekerden recht op alle noodzakelijke medische zorg, ook als het niet spoedeisend is. De harde eis van een verzekeringsplicht geschrapt, zodat personen zonder zorgverzekering de benodigde zorg kunnen krijgen.

De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 maart 2018. Naar schatting gaat het om circa 6.250 onverzekerde mensen, vaak mensen met verward gedrag. Met de regeling is in 2019 4,8 miljoen euro gemoeid.

Straatdokters Nederland
De aanpassing vond plaats na een oproep van Straatdokters Nederland. Zij constateerde dat personen met verward gedrag en dak- en thuislozen, waaronder veel jongeren, verstoken blijven van zorg. Of dat het vaak lang duurt voordat de nodige stappen worden gezet. Daar moet met deze nieuwe regeling een eind aan komen. Straatdokters Nederland heeft zich ook hard gemaakt voor brede voorlichting over deze regeling.

Blokhuis: “In een welvarend land als Nederland kan het niet zo zijn dat we mensen zo in de kou laten staan, zeker niet op hun zwakste momenten. Ik ben heel blij dat ik deze groep nu meer zekerheid kan bieden. En ik ben trots op de Straatdokters die deze groep niet los heeft gelaten, met een dringende oproep aan de politiek om dit op te lossen. De eerste belangrijke stap is gezet.”

Voorlichting over de regeling
Er moet nog meer bekendheid komen over deze regeling. Informatie staat op de website van het CAK en zorgaanbieders zijn schriftelijk geïnformeerd. Daarnaast gaat een groep voorlichters op pad met om de ziekenhuizen, ggz instellingen, huisartsen, verpleegkundigen en specialisten hierover bij te praten. Het gaat dan ook om mensen die werken in financiële en administratieve functies. Informatie over voorlichtingsbijeenkomsten is te vinden op www.zorgverzekeringslijn.nl, of kunt bellen met 088 9006 968.

Lees ook het artikel op ZorgenZ: Straatdokters willen voorlichtingscampagne over nieuwe regeling onverzekerden

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *