Stand van het land: Nederland in cijfers

Stand van het land: Nederland in cijfers

Datum: 6 juni 2019

Nederland wordt nog steeds gezonder. In de periode 1970–2017 is de sterfte aan hart- en vaatziekten afgenomen met maar liefst ruim 70 procent. Misschien heeft dat deels te maken met cholesterolverlagers. In 2017 kreeg ruim 10 procent van de volwassenen een cholesterolverlagend middel. Tien jaar eerder was dat nog een kwart lager. En we roken veel minder. In 2001 rookte 33 procent, in 2018 is dat gedaald naar 21 procent. Het aandeel zware rokers (20 sigaretten of meer per dag) is afgenomen van 10 naar 3 procent. Echter: overgewicht wordt een groter probleem: obesitas onder volwassenen is vanaf begin jaren tachtig gestegen van 5 procent naar 15 procent. 

En al zou je dat met het dagelijks gemopper misschien niet denken: Nederlanders zijn gelukkig en tevreden. Bijna 9 op de 10 volwassenen gaven in 2018 aan gelukkig te zijn. Een iets lager aandeel, 85 procent, is tevreden met het leven.

Dreigende burn-out
Zomaar wat cijfers uit de CBS-uitgave Trends in Nederland. Een interessante publicatie met tal van cijfers en weetjes over Nederland, voorzien van cijfers en grafieken. Onderverdeeld in de hoofdstukken maatschappij, economie en arbeid & inkomen gaat de publicatie in op talloze ontwikkelingen. Zoals de groei van de economie in 2018 met 2,7 procent en het feit dat er dat jaar 259.000 banen bij zijn gekomen. En de keerzijde daarvan: dat één op de zes werknemers (17 procent) zeggen psychisch vermoeid te zijn door het werk. Deels komt dat door de overvloed aan informatie. In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers dagelijks zoveel informatie via e-mailtjes, telefoontjes en sociale media, dat zij moeite hebben die te verwerken. In 2014 was dat nog 25 procent.

Gezondheidsinformatie online
Met 96% zijn nagenoeg alle Nederlanders zijn online, dus ook veel ouderen. Steeds vaker wordt op internet gezondheidsinformatie gezocht. In 2018 zocht 67 procent online naar informatie over gezondheid en leefstijl. In 2012 was dit nog niet de helft. Een trend om zeker rekening mee te houden in de gezondheidszorg.

Huisarts is steeds vaker een vrouw
Wat betreft de feminisering van het huisartsenvak: in 2017 waren er 6.855 vrouwelijke en 5.570 mannelijke huisartsen, terwijl 20 jaar geleden nog driekwart van de huisartsen een man was. Daarbij is een derde van alle mannelijke huisartsen 60 jaar of ouder, dus de komende jaren zal de huisarts steeds vaker een vrouw zijn.

Meer informatie
Zomaar wat gegevens uit deze zeer omvangrijke publicatie, waar u nog veel meer informatie kunt lezen. Zeker de moeite om eens door te nemen.

Zie ook artikel op ZorgenZ: Aantal rokers en overmatige drinkers iets gedaald.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *