Innovatieve dienst voor alleenwonende ouderen: ‘Alles Oké’

Innovatieve dienst voor alleenwonende ouderen: ‘Alles Oké’

Datum: 6 april 2018

Zilveren Kruis is met Toon een pilot gestart voor een nieuwe dienst voor alleenwonende ouderen: ‘Alles Oké’. Deze bestaat uit een app die op basis van energiedata een seintje geeft wanneer iets niet in orde lijkt. Via de app wordt het dagelijks patroon van energieverbruik van de alleenwonende oudere gemonitord. Bij afwijkend gedrag geeft de app een seintje aan het aangesloten familielid of vriend. Die kan vervolgens direct contact opnemen met de vraag: Gaat alles oké? 

Uit klantonderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat de helft van de alleenwonende ouderen zich weleens zorgen maakt dat er in huis iets met hen gebeurt. Men heeft de angst dan niet in staat te zijn om iemand te kunnen waarschuwen.

Een huis vol bewegingssensoren zou een oplossing kunnen zijn, maar hieraan hangt een pittig prijskaartje en het kan als indringend worden ervaren. Samenwerking van de zorgverzekeraar met Toon bood uitkomst. Energiedata is al aanwezig in huis en door met een frisse blik naar die energiedata en toepassingen daarvan te kijken, was het mogelijk om een dienst zoals ‘Alles Oké’ te ontwikkelen.

Seintje bij afwijkend gedrag
‘Iedereen kent de verhalen van mensen die pas na langere tijd een ouder of vriend op de grond vinden’, aldus David de Wilde, projectmanager Alles Oké. ‘Want hoe kom je bij een alarmknop als je bent gevallen in de badkamer?’ Door naar de routine in energieverbruik te kijken, kunnen zulke situaties worden voorkomen. Om de privacy van de gebruikers te waarborgen, is niet inzichtelijk waarvoor deze energie wordt gebruikt. Slechts wanneer er een afwijking van de dagelijkse routine wordt herkend, krijgt het betrokken familielid of vriend een seintje, bijvoorbeeld als het gebruik van de televisie en waterkoker ’s ochtends uitblijft.

Test
De test onder gebruikers duurt 3 maanden en wijst uit of de dienst qua klantbeleving en gebruiksvriendelijkheid aansluit op de behoefte. Ook wordt onderzocht of de alarmcentrale van Zilveren Kruis, Eurocross, kan worden aangesloten op de dienst.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *