Regiegroep geeft bestuurlijke steun aan schrappende zorgverleners

Regiegroep geeft bestuurlijke steun aan schrappende zorgverleners

Datum: 27 november 2018

Zorgverleners die in schrapsessies kijken welke overbodige regels geschrapt kunnen worden, krijgen steun van een regiegroep die onlangs in het bijzijn van minister Bruins (Medische Zorg) in het Reinier de Graag Ziekenhuis is gepresenteerd. Deze groep bestuurders uit diverse zorgsectoren gaat onder leiding van Gerlach Cerfontaine ervoor zorgen dat professionals in de curatieve zorg zo snel mogelijk merken dat de regeldruk afneemt.

De zorgsector en het kabinet hebben in mei van dit jaar met elkaar afgesproken om het mes te zetten in meer dan 150 belemmerende regels. Om deze aanpak kracht bij te zetten, zetten bestuurders uit (curatieve) zorgsectoren de schouders eronder in een gezamenlijke regiegroep. Ze gaan samen toezien op de uitwerking van de maatregelen en voorkomen dat er nieuwe regels bijkomen.
Voor de presentatie van de regiegroep is gekozen voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis, omdat dit ziekenhuis voorop loopt in het ontwikkelen van initiatieven om de regeldruk te verlagen.

Deelnemers regiegroep
Naast Cerfontaine (voorzitter) bestaat de regiegroep uit Marcel Daniëls (vanuit medisch specialisten), Rob Dillmann (ziekenhuizen), David Voetelink (umc’s), Ella Kalsbeek (huisartsen), Jacobine Geel (ggz), Gerben Klein Nulent (apothekers), Henk Bakker ((wijk)verpleegkundigen), Theo van der Bom (paramedici), Guido van Woerkom(fysiotherapeuten), Dianda Veldman (patiënten), André Rouvoet (zorgverzekeraars), Ronnie van Diemen (IGJ), Marian Kaljouw (NZa), Sjaak Wijma (Zorginstituut Nederland) en Bas van den Dungen (VWS).

HRMO komt met actiekaart voor de regiegroep
Medisch Contact meldt dat de beweging Het roer moet om (HRMO) graag wil dat de regiegroep zich niet alleen inzet voor het schrappen van administratieve handelingen. Een denktank van HRMO, met daarin huisartsen, medisch specialisten en zorgbestuurders, heeft daarom een eigen actiekaart opgesteld voor de regiegroep. Daarop staan aanbevelingen die ertoe moet leiden dat de regiegroep steun geeft aan alle zorgprofessionals die zich op wat voor manier dan ook inzetten om de regeldruk tegen te gaan. Zo wordt geopperd dat de voorzitter van de regiegroep bij conflicten knopen doorhakt, en van raden van bestuur eist dat ze ook verantwoordelijkheid nemen.

Rugdekking voor zorgverleners
‘De regiegroep moet worden gevoed’, zegt HRMO-zegsman Peter de Groof tegen Medisch Contact. ‘Het doel van onze actiekaart is om duidelijk te maken dat ze zorgprofessionals die iets willen veranderen, zoveel mogelijk rugdekking en slagkracht geven. Want het zijn de professionals die moeten zorgen voor daadwerkelijke verandering. Zij moeten beseffen dat het in de eigen werkomgeving moet gebeuren. Ze kunnen niet verwachten dat de regiegroep het doet. Het moet in de instellingen zelf gebeuren en dat moet de regiegroep stimuleren.’

HRMO heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de Ontregel-beweging, nu VWS deze zich naar zich heeft toegetrokken. ‘Onze rol is die van luis in de pels’, aldus De Groof. ‘Onze kracht is dat we van onderaf, als professionals druk uitoefenen en vrijuit kunnen spreken.’

Beweging (Ont)Regel de Zorg
De beweging (Ont)Regel de Zorg betrekt en verbindt de partijen die betrokken zijn bij (de totstandkoming van) zorgadministratie en -regels. Met als  doel: merkbare vermindering van ervaren regeldruk realiseren. En daarmee meer aandacht voor de patiënt en meer werkplezier voor zorgverleners. Er is ook een website in het leven geroepen.

Lees ook het artikel: ‘Actieplan (Ont)regel de Zorg: minder tijd kwijt aan onzinnig werk’

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *