Neem ook de Ontregelbus

Neem ook de Ontregelbus

Datum: 18 november 2019

Regeldruk ontstaat juist binnen zorginstellingen zelf. Daarom zet het ministerie van VWS de Ontregelbus in, die vanaf dit najaar op bezoek gaat bij tientallen instellingen in de zorg om daar de rek in de regels te vinden. Dat kunnen allerlei soorten instellingen zijn: verpleeghuizen, ziekenhuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg en curatieve GGZ, sociale wijkteams en wijkverpleging, huisartsen, apothekers en paramedische zorgorganisaties. Een deskundig ontregelteam gaat daar samen met zorgprofessionals en managers ter plekke aan de slag om de rek in de regels te vinden.

De Ontregelbus is een nieuw initiatief in het kader van het programma (Ont)regel de zorg van het ministerie van VWS. Een ontregelteam gaat samen met zorgverleners en managers aan de slag om de interne regeldruk te ontrafelen, ontregelen en ontknopen. Het team helpt ter plaatse om regels die je in de eigen organisatie met elkaar hebt afgesproken maar die misschien niet optimaal zijn te verbeteren of te schrappen

Traject van vijf maanden
Met de komst van de Ontregelbus start voor de instelling een traject van ongeveer vijf maanden. In drie sessies worden zorgverleners ondersteund om concreet aan de slag te gaan met interne regeldruk. Tussen de sessies door gaat de instelling zelf, onder begeleiding van de externe Ontregelcoach, verder met het terugdringen van de interne regels waar de werkvloer de meeste regeldruk ervaart.

Inzet van medewerkers en directie
Om in aanmerking te komen voor een traject met  de Ontregelbus moet de instelling vallen onder één van de bovengenoemde sectoren. Daarnaast is het van belang dat de directie of het bestuur akkoord is met de aanmelding. De  Ontregelbus vraagt namelijk om inzet van medewerkers én de directie zelf. De instelling wordt gevraagd een coördinator aan te wijzen die een schakel vormt tussen de directie of het bestuur en het ontregelteam. Er zijn geen kosten aan verbonden.

De eerste stop van de Ontregelbus was Vitaal Thuiszorg in Didam. Zullen meer instellingen de stap wagen en op deze bus springen? Dat moet haast wel, want zorgverleners ervaren nauwelijks een afname van de regeldruk.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *