Proef met consulenten door Levenseindekliniek

Proef met consulenten door Levenseindekliniek

Datum: 11 januari 2015

zandloper_zorgenzEen derde van tweehonderd euthanasiegevallen die de Levenseindekliniek heeft uitgevoerd, had mogelijk door de eigen behandelend arts kunnen worden uitgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek naar de dossiers van deze patiënten.

Artsen hadden deze patiënten doorgestuurd naar de kliniek vanwege ernstige twijfels, complexiteit, of omdat de patiënt niet terminaal ziek was. De kliniek wil dat de eigen arts dit soort gevallen voortaan behandelt en is daarom een proef gestart met zes consulenten die (huis)artsen ondersteunen om zelf euthanasie uit te voeren. Dat schrijft NRC Handelsblad afgelopen vrijdag.

De Levenseindekliniek wil zichzelf overbodig maken
De consulenten nemen het verzoek om euthanasie niet over van de (huis)arts, zoals gebruikelijk bij de Levenseindekliniek, maar willen er juist voor zorgen dat de arts het zelf kan doen. Ze zijn er bij twijfel en kunnen artsen in het hele traject begeleiden als ze tegen de euthanasie opzien. Het doel van de proef is een euthanasiepraktijk waarin huisartsen zelf euthanasie uitvoeren en de Levenseindekliniek overbodig is. “Euthanasie hoort thuis in de behandelrelatie tussen huisarts en patiënt. Wij zijn er voor complexe en uitzonderlijke gevallen”, aldus directeur Steven Pleiter. Dat lukt volgens hem al vaak. Tussen de oprichting van de kliniek in maart 2012 en september 2014 werden ruim 130 van de 467 gehonoreerde euthanasieverzoeken voltrokken door de eigen arts.

De consulenten vervangen de SCEN-artsen niet
SCEN-artsen hebben een andere rol. Zij geven een second opinion bij elk euthanasieverzoek, zoals wettelijk verplicht is, en advies. Dat advies is volgens Pleiter vooral gericht op de vraag of het verzoek voldoet aan de eisen van de euthanasiewet. De consulenten van de Levenseindekliniek begeleiden de (huis)arts ook bij emotionele en praktische vragen. De SCEN-arts begeleidt de arts niet tijdens het hele traject. Een consulent blijft van begin tot na het einde bij de arts.

Artsen worstelen erg met euthanasieaanvragen
Die indruk heeft Pleiter. Soms zo erg, dat ze het liever niet zelf doen. Dat sluit aan bij de uitkomsten van een recent onderzoek van de KNMG, waaruit blijkt dat veel artsen euthanasie emotioneel als belastend ervaren. Ze constateren dat veel mensen vinden dat ze recht hebben op euthanasie. Driekwart van de huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde ervaart druk van patiënten of diens naasten om euthanasie uit te voeren en 70 procent van de respondenten meent dat die druk de laatste jaren is toegenomen.

Het bericht over de Levenseindekliniek is te lezen op de website van NRC. Het bericht op Zorgenz over het belevingsonderzoek ‘Euthanasie hoort bij het vak, maar is emotioneel belastend’ staat hier.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *