Levenseinde: zorgen om psychiatrische patiënten

Levenseinde: zorgen om psychiatrische patiënten

Datum: 3 december 2014

psychiatrisch_onderzoek_zorgenzDe Levenseindekliniek heeft dit jaar veertien euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten ingewilligd. Vorig jaar waren dat er negen. De kliniek maakt zich zorgen over het toenemend aantal psychiatrische patiënten dat euthanasie wil. Er zijn te weinig psychiaters om de hulpvraag van deze mensen te onderzoeken en te begeleiden. Dat staat in de nieuwsbrief van de kliniek.

“Het liefst willen we de hulpvraag snel en grondig beoordelen, maar dat wordt met weinig psychiaters lastig”, zegt directeur Steven Pleiter. “Wij willen niet tekort schieten in de hulpverlening en mensen onnodig lang laten lijden. Het is een maatschappelijke gewaarwording dat er mensen zijn die ondraaglijk psychisch lijden en euthanasie willen.”

Meer psychiaters nodig
Psychiatrische patiënten die bij de Levenseindekliniek aankloppen met een euthanasieverzoek worden in eerste instantie onderzocht door een psychiater. Deze specialist bepaalt of het vervolgonderzoek door een psychiater of een andere arts gedaan mag worden. De ervaring leert dat de psychiater van het vooronderzoek steeds vaker beslist dat een psychiater ook het vervolgonderzoek moet doen.

(Foto: Lightspring/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *