Toename aantal aanvragen euthanasie

Toename aantal aanvragen euthanasie

Datum: 5 september 2019

Het aantal hulpvragen bij Expertisecentrum Euthanasie – voorheen de Levenseindekliniek – stijgt flink. Vergeleken met 2018 is er sprake van een stijging van 15 procent. Dat is opmerkelijk, omdat eerder juist sprake was van een stabilisatie.

Tussen 2012 en 2017 heeft Expertisecentrum Euthanasie te maken gehad met een continue toename van het aantal euthanasieverzoeken. Daarna bleef het aantal hulpvragen ongeveer gelijk, met een gemiddelde van 210 per maand. “Dit jaar ontvangen we maandelijks zo’n 256 hulpvragen”, stelt bestuurder Steven Pleiter. “In juli hadden we zelfs een recordaantal aanmeldingen van 308. Er is duidelijk iets aan de hand met de euthanasiezorg in Nederland. Artsen zijn terughoudender geworden; ze sturen meer patiënten naar ons door.”

Juridische gevolgen
Tegenover het NOS-journaal verklaart Pleiter dat de terughoudendheid bij artsen mogelijk komt vanwege de juridische consequenties. Onlangs sprak het OM in een zaak waarbij een arts een vrouw met dementie euthanasie verleende, van moord, maar wilde de arts geen straf geven. Volgende week is er een uitspraak in deze zaak.

Nieuwe naam
De Levenseindekliniek heeft overigens zijn naam gewijzigd in Expertisecentrum euthanasie. Dat was volgens de organisatie nodig omdat de naam Levenseindekliniek veel verwarring wekt. Levenseinde is veel meer dan euthanasie alleen. En het is geen kliniek: de artsen en verpleegkundigen gaan bij de mensen met een euthanasieverzoek op bezoek. Expertisecentrum Euthanasie dekt de lading beter.

Behoefte
Sinds de oprichting ontving de organisatie 11.952 hulpvragen, waarvan er 3.166 konden worden ingewilligd. Pleiter: “De cijfers tonen aan dat er nog altijd een toenemende behoefte is aan een organisatie gespecialiseerd in euthanasiezorg.”

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *