Via kort geding verpleeghuis kunnen verlaten voor euthanasie

Via kort geding verpleeghuis kunnen verlaten voor euthanasie

Datum: 6 mei 2015

levenseinde_euthanasie-zorgenzJe woont in een verpleeghuis. Na een beroerte raak je verlamd en hebt cognitieve beperkingen. Zo ingrijpend dat je euthanasie wilt. De behandelend arts in het verpleeghuis is tegen euthanasie. Daarom wend je je tot de Stichting Levenseindekliniek. Een onafhankelijke huisarts, SCEN-arts en een psychiater stellen dat je wilsbekwaam bent. Er wordt een datum voor de euthanasie vastgesteld en je begint alvast met afscheid nemen. En dan zegt het verpleeghuis: “we laten je niet gaan”!

Dat overkwam een 80-jarige vrouw in Zeeland. “We laten je niet gaan”. Het zal je maar gebeuren dat je zoiets te horen krijgt als nota bene de datum van euthanasie al vaststaat. Ze mocht het verpleeghuis niet verlaten om elders in alle rust te sterven. Dus geen euthanasie? Maar wie bepaalt dat? De familie van de dame liet het er niet bij zitten en ging kordaat een kort geding aan. Een moedige stap. En jawel: ze werd daarbij in het gelijk gesteld.

Rechter was glashelder
Daarmee was het verhaal echter nog niet ten einde. Want de instelling stelde onmiddellijk een kort geding in om de tenuitvoerlegging van het vonnis tegen te houden. Ze noemde het een “noodtoestand”. Vijf dagen later besliste de Rechtbank in het voordeel van de dame. De rechter was glashelder naar de Zeeuwse zorginstelling: “Van rechterlijke missers is niets gebleken. Dat u zich beroept op een noodtoestand is een misplaatst argument. Ik ga ervan uit dat u de wens van mevrouw respecteert. Ik hoop dat u niet weer iets verzint om het tegen te houden”. Direct na de uitspraak heeft de familie de dame van het verpleeghuis terugverhuisd naar haar oude woning. De euthanasie heeft inmiddels plaatsgevonden.

Een nieuwe discussie
Kortom: een menselijk drama voor alle betrokken partijen. Uiteraard met name voor de patiënte zelf. Maar je kunt ervan uitgaan dat ook de motieven van de verpleeghuisarts oprecht zijn geweest. De zaak legt een nieuwe discussie bloot rond euthanasie, omdat de voorzieningenrechters het oordeel van de Levenseindekliniek zwaarder hebben gewogen dan dat van de behandelend verpleeghuisarts. De rechter oordeelde dat het interpreteren van een euthanasieverzoek “gespecialiseerde medische kennis en ervaring” veronderstelt waarvan “niet is gesteld of gebleken dat de medewerkers van de zorginstelling daarover beschikken”.

Gerda van Beek

Lees meer op de site Recht in zorg.
Het verpleeghuis heeft hun kant van de zaak toegelicht in een verklaring op de website.

(Foto: Antoniomas/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *