Op naar een dementievriendelijk Drenthe

Op naar een dementievriendelijk Drenthe

Datum: 25 oktober 2018

Alle twaalf Drentse gemeenten maken zich sterk voor een dementievriendelijke provincie. Om inwoners met dementie zo lang mogelijk een waardig en zelfstandig leven te kunnen bieden, werken tal van betrokken partijen samen. Tijdens een werkconferentie waar het thema ‘Waardig ouder worden in Drenthe’ centraal stond, hebben zij het convenant Dementievriendelijk Drenthe ondertekend. 

Alle Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Zilveren Kruis, Alzheimer Nederland afdeling Drenthe, Netwerk Dementie Drenthe en Samen Dementievriendelijk slaan de handen ineen. Zij willen inwoners, ondernemers en de eigen medewerkers bewust maken van de impact van dementie voor de betrokkenen zelf, hun directe omgeving en de samenleving. Dit doen ze onder meer door het aanbieden van gratis trainingen, het organiseren van informatiebijeenkomsten en het ondersteunen van publiekscampagnes

Dementievriendelijke samenleving
In Nederland leven zo’n  270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar maar liefst 550.000 mensen. Gemiddeld leven gemiddeld mensen acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Dat betekent in de toekomende jaren dus een sterk stijgende druk op de eerstelijnszorg.

Het doel van Dementievriendelijk is om de komende jaren Nederlanders bewust te maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Dementievriendelijk Drenthe is een goed voorbeeld van de inclusieve samenleving.

Rol Proscoop
Proscoop is betrokken geweest bij de organisatie van de werkconferentie waar alle partijen het convenant ondertekenden. Ouderenzorg staat hoog op de agenda van Proscoop. De adviseurs adviseren over op welke wijze integrale zorg voor ouderen kan worden verwezenlijkt. Het gaat altijd om maatwerk. Zo heeft Proscoop bijvoorbeeld de opzet van een programma ouderenzorg in Hoogeveen begeleid.

Zie ook:
– Convenant Dementievriendelijk Drenthe
– Persbericht over Dementievriendelijk Drenthe

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *